İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada konuşan Sakık, Bekaa Vadisi'nin altının kazılarak bakılması gerektiğini söyledi. Birçok nedenle örgüt içinde infaz edilen insanlar olduğunu, en yoğun infazların Bekaa Vadisi' nde yapıldığını belirten Sakık, bu infazların ortaya çıkmasının infiale neden olacağını kaydetti.

Sakık, ''Örgütün içinde 'silahlı mücadeleyi bırakıyorum' demek karşı tarafa geçiyorum anlamına gelmektir. Biri örgütten ayrılmak istediğinde gitmesine izin verilmiyordu, hemen infazı gündeme geliyordu. Öldürülen insanların sayısını bilemem ama bunun binlerce olduğunu biliyorum. Bütün ölümler bir süre sonra propagandaya, siyaset üretme kaynağına dönüştürülüyordu'' diye konuştu.

Sakık, eski İsveç Başbakanı Olof Palme'nin öldürüldüğünü, bu olayda PKK bağlantısının araştırıldığı düşüncesiyle Öcalan'ın İsveç'ten örgüte katılan Kürt yazar Mahmut Baksi'nin kızkardeşi doktor Lamia Baksi'yi ajan olduğu gerekçesiyle sorguya aldırıp işkence yaptırdığını, Baksi'nin Cemil Bayık tarafından da infaz edildiğini söyledi.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün yazılı olarak verdiği ''Neden gizli tanık oldun?'' sorusu üzerine Sakık, o dönemin koşullarından dolayı gizli tanık olduğunu belirterek, ''Bugün o koşullar ortadan kalktığı için kimliğimi ortaya koydum. Samimiyetimi ortaya koymak için kimliğimi açıkladım'' dedi.

''Ben 'Ergenekon' diye bir oluşumu tanımam bilmem'' diyen Sakık, 53 yaşında, özel bir hayatı bulunmadığını, eşi ve çocuklarının olmadığını, önünün karanlık olduğunu söyledi.

İtirafçılar içinde Abdülkadir Aygan gibi 3-5 kişinin kirli işlere bulaştırıldığını belirten Sakık, ''Neredeyse kendime itirafçı demekten utanıyorum. Geçmişte yaşadıklarımı deşifre ediyorum. Hırsızlık mı yapmışım'' diye konuştu.

Perinçek'in soruları

Sakık'ın kendisi hakkındaki ifadeleri üzerine duruşmalardan yasaklı olan tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de salona getirildi.

Perinçek'in 5-7 Nisan 1991'de Öcalan ile ''2000'e Doğru'' dergisi için Bekaa Vadisi'nde görüşmeye gittiğinde, neler konuştuklarına dair doğrudan bilgiye sahip olup olmadığını sorduğu Sakık, ''Siz geldiğiniz de ben oradaydım. Neler konuştuğunuzu bilmiyorum. Öcalan ile baş başa görüşmeleriniz oldu. Yayınlarınız sonucu Öcalan siyasi bir kişilik kazandı'' dedi.

Perinçek'in PKK'dan kaçanların ''bizi Öcalan'ın elinden siz koruyabilirsiniz'' diyerek kendilerine sığındıklarını belirtmesi üzerine Sakık, ''Siz de onları yüz üstü bıraktınız. Öcalan da onları öldürdü'' dedi. Bunun üzerine Perinçek de kendilerine sığınanları koruduklarını söyledi.  

''PKK ile düşmanken dost oldunuz, anlayamadık''

Perinçek'in örgüt içindeki konumunu sorduğu Sakık, ''Ben örgütün 9 kişilik politbürosunda değildim. Yani 9'uncu adam bile olamadım ama Merkez Komite üyesiydim'' dedi.

Perinçek, ''1991'de SHP tarafından o zaman PKK'ya teklif edilen 22 milletvekili için Murat Karayılan'ın beni Ankara'daki partiye ait telefondan arayıp 4 milletvekili teklif ettiğini ve bizim bunu reddettiğimizi biliyor musunuz?'' diye sorduğu Sakık, ''Biliyorum ama neden kabul etmediğinizi bilmiyorum. 1980'e kadar örgütle düşmandınız. 1990'larda dost oldunuz. Sonradan da düşman oldunuz. Bunu anlayamadık'' diye yanıt verdi.

Perinçek de ''Biz Kürt'e sırtımızı dönmedik. PKK'nın Amerika'nın aleti olduğu için onunla düşman cephelerde olduk'' dedi.

Perinçek'in Sakık'a soru sorarken bazı açıklamalar yapması üzerine, önce mikrofonu kapatıldı, bir süre sonra da Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından salondan çıkarıldı.

Duruşma, Sakık'ın dinlenilmesiyle devam ediyor.