Ülkenin Tula şehrinde faaliyet gösteren Konstruktorskoye Byuro Priborostroyeniya (KBP) fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Vyaçeslav Truhaçev (53) uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. İnterfaks ajansına konuşan bir yetkili, olayın Türkiye'nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili bir bağlantısının bulunmadığını kaydetti.

Kommersant gazetesi ise, suikastla ilgili yazdığı haberde Rus resmi iç istihbaratı FSB'nin, askeri kargoyla ilgili gizli bilgiyi sızdıran köstebeği bulmak için daha önce inceleme başlattığını hatırlattı.

Life News haber ajansı, suikastın Suriye'ye gönderilen kargo ile bağlantısının bulunup bulunmadığı hususunda savcılık yetkililerinin inceleme başlattığını duyurdu. Ajansa konuşan bir savcılık kaynağı, "Truhaçev'in profesyonel meslek faaliyeti dahil bir çok bağlantı iddiasını araştırıyoruz. Çok şey halen soru işareti" açıklamasında bulundu.

Tula yerel siyasi gazetesi Tulskie İzvestia ise, bir internet blog yazarına atıfta bulunarak Truhaçev'in öldürülmesinin Suriye ile bağlantılı olabileceğini iddia etti. Haberde, "Blog yazarına göre Truhaçev özellikle hangi kargonun Suriye'ye gönderileceğini biliyordu. Bu infaz nedeni olabilir" iddialarına yer verdi. Bölgenin ciddi siyasi gazetesi sayılan Tulskie İzvestia, Türk savaş uçaklarının Suriye yolcu uçağını indirmesi olayını da hatırlatarak, "Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın defalarca taleplerine rağmen Türkiye gizemli kargoyu halen iade etmedi ve susmayı tercih ediyor." yorumunda bulundu.

Konuyu geniş şekilde ele alan Kommersant gazetesinin askeri muhabiri İvan Safronov, Suriye uçağının Ankara'ya indirilmesini hatırlatarak, "FSB askeri kargoyla ilgili bilgi sızdıranları bulmak için daha önce inceleme başlatmıştı" notunu düştü.

Tula bölgesi Soruşturma Komisyonu Başkanı Tatyana Sergeyeva, gazetecilere yaptığı açıklamada katilin hangi tabancadan ateş ettiği hususunda henüz net bilgilere ulaşmadıklarını kaydetti. Sergeyeva, Truhaçev'in silah sevkiyatından ziyade proje işlerinden sorumlu olduğunu da belirtti.

İnterfaks'a konuşan savcılık kaynağı da, Truhaçev'in öldürülmesinin Suriye ile bağlantılı olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Truhaçev askeri ürünlerin bilimsel çalışmalarıyla uğraşıyordu" dedi.

Truhaçev önceki gün akşam saatlerinde iş çıkışı öldürülmüştü. Truhaçev'in cesedi apartmanının önünde, başından vurulmuş olarak bulunmuştu.

Türkiye'nin Suriye'ye giden yolcu uçağını askeri kargo bulunduğu gerekçesi ile indirilmesinin ardından KBP'nin adı gündeme gelmişti. Başkent Moskova'ya 200 kilometre mesafede bulunan Tula kentindeki fabrikada üretilen askeri mühimmat Suriye'ye sivil uçakla gönderilmek istenirken, Türkiye müdahalede bulunmuş, radar sistemlerinde kullanılacak elektronik malzemeye el konmuştu.