Şehit yakınları ve gazilere yeni imkanlar sağlayan, terör eylemlerinde malul olan veya hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına aylık bağlanmasını da öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Şehit Yakınları, Gaziler ve Terör Mağdurlarına Tanınan Hakların Düzenlenmesiyle İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, şehitlik, gazilik, malullüğün kapsamı genişletiliyor. Tasarıyla şehit yakınları ile gazilere daha geniş imkanlar sunuluyor.
Tasarının gerekçesinde, şehit yakınları, malul ve gaziler ile aileleri ve terör mağduru sivillere sağlanan mali ve sosyal hakların, çeşitli mevzuatlarda düzenlendiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
''12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen halkoylaması ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesinin ikinci fıkrasına 'Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz' cümlesi eklenmiştir. Ayrıca Anayasa'nın 61. maddesinin birinci fıkrasında ise devletin harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri koruyacağı ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlayacağı hükme bağlanmıştır.
Şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarının sorunları ve beklentileri ile ilgili talepler, kendileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli platformlarda dile getirilmiştir. Anayasa'nın 10. maddesindeki değişiklikle birlikte bu talepler daha da artmış, kamuoyunda bu alanda yeni düzenlemeler yapılması ve sağlanan hakların iyileştirilmesi konusunda beklentiler oluşmuştur. Bu çerçevede söz konusu talep ve beklentileri karşılamaya yönelik olarak bu kanun tasarısı hazırlanmıştır.''