Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından görevlendirilen 10 kişilik heyet, Erdek ilçesinde şehitlik diye her sene ziyaret edilen yerin Bizans dönemine ait mezarlık olduğunu belirledi. Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgede yabancı uyruklu ve Erdekli vatandaşların da mezarlarının yer aldığını belirterek, "Şehit mezarı bulunmaması üzerine Garnizon Komutanlığı geriye dönük incelemesinde, bahse konu alanın şehitlik olarak kayıtlarda bulunmadığını tespit etti. İlçe Kaymakamlığı ve Garnizon Komutanlığı olarak şehitlik olarak bilinen mezarlık ziyaretini ve burada yapılacak olan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını programdan çıkardık" dedi.

"SON KARAR KORUMA KURULUNDA"

Olayın duyulmasının ardından açıklamalarda bulunan Bandırma Müze Müdürlüğü Müze Uzmanı Zeliha Doğan, “Bu olayın gündeme gelmesinden sonra Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Müze Müdürlüğü’nden görüş istendi. Bunun üzerine araştırma kazısı yapıldı. Alanda yapılan kazı sonuçlarını bir rapor haline getirerek Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderdik. Bölgede 1914-1915 yıllarındaki savaşta yaralanarak Erdek’te hastaneye gönderilen ve burada hayatını kaybeden askerlerin mezarları da bulunuyor. Bunun yanı sıra 1980’li yıllarda görev şehidi askerlerin de mezarları bulunuyor. Bu konuda son kararı Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu verecek” diye konuştu.

Erdek’te ikamet eden bir vatandaş ise, geçmişte bölgede bulunan otogar ve otopark alanlarının şehir mezarlığı olduğunu ifade ederek, “Bunların yine şehir mezarlığı yapıldıktan sonra kaldırılması gündeme geldi. Aileler mezarları buradan taşıdılar. Ancak bu bölgede iki tane mezarlık kaldı. Bunlardan bir tanesi özel tapulu arsa üzerinde bulunan mezarlık. Diğeri ise bu şehitliktir” diye konuştu.