Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER), 22 Ağustos'tan itibaren şeker fiyatlarına yüzde 7 oranında zam yapılacağını duyurdu. Buna göre, toz şekerin kilosu KDV hariç 2,12 liradan, küp şekerin kilosu ise KDV hariç 2,63 liradan satılacak. Ancak fiyat artışının 15 gün öncesinden ilan edilmesi fırsatçıların önünü açtı. Zamsız fiyattan satmak isteyenler gelen taleplere 'elimizde şeker yok' diyerek stokladı.Gıda üreticileri şeker bulmakta sıkıntı çekmeye başladı. Uygulamanın Ramazan Bayramı'ndan hemen önce gerçekleşmesi tepkileri artırdı.

İş ahlakına aykırı

Baklavacı Güllüoğlu Başkanı Nejat Güllü, zammın günler öncesinden açıklanmasının iş ahlakına aykırı bir uygulama olduğuna dikkati çekti. Güllü, "Özelleştirme öncesinde böyle uygulamalar olmuyordu. Bu tamamen fırsatçılık. Ne yapacağız yani karaborsadan mı şeker alacağız? Bir gün öncesinde gece duyuruyu yapsınlar sabah kalktığımızda zamlı alalım. Buna kimse itiraz etmez. Tam bayram öncesinde 'şeker yok' denmesinden iyidir" diye konuştu. Daha önce pirinç konusunda da fırsatçılık yaşandığını ve Başbakan Erdoğan'ın olaya el koyduğunu, şekerde de aynı durumun söz konusu olabileceğini sözlerine ekledi.

Çikolata fiyatı artar

Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, fiyatlara yapılacak zammın bu kadar erken haber verilmesinin sektör açısından olumsuz bir gelişme olduğunu belirtti. Bu uygulamanın stokçuluğu ve karaborsayı teşvik ettiğini ifade eden Göksu şöyle konuştu:

"Herkes nasıl olsa zam gelecek diye elindeki şeker stokunu piyasaya sürmeyerek karmaşaya yol açtı. Hükümetin bu tip sektörü zora sokacak durumlarda müdahale etmesi gerekir. Bu zam bayramda bizim şeker ve çikolata fiyatlarına yansımaz çünkü bayram için üretimler günler öncesinden tamamlandı. Ancak bayram sonrasında fiyatlarda değişiklik olabilir."

Zam normal uygulama yanlış

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Genel Sekreteri ve Uysan Gıda'nın sahibi Fatih Uysan, şeker fiyatlarında geçen yıl da temmuz ayında yüzde 8 zam yapıldığını hatırlattı. Zam oranına değil, zammın erken açıklanmasına tepki gösterdiklerini ifade eden Uysan, "Zaten her sene bu oranlarda fiyat artışı yapılıyor. Ancak zammın uygulanacağı tarihten önceki akşam duyuru yapılıyordu. Bu yıl ilk kez 15 gün öncesinden zam ilan edildi. Fabrikalar esnafa mal satmıyor. Stok yapıp zamlı fiyattan satmaya çalışıyorlar" dedi.
İş ahlakına aykırı