Şeker Kurumu’nun 5 Temmuz tarihinde aldığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan 255/6 sayılı kararına rağmen Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün şekerli mamul üreticilerinden ton başına 61 dolarlık navlun almaya devam etmesi şekercilerin tadını kaçırdı. Şekerciler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de kaldırıldığını açıkladığı kararın uygulanmaması üzerine önce idare mahkemesine dava açacak, ardından Şeker Kurumu ile Şeker Fabrikaları’nı Rekabet Kurumu’na şikayet edecek.

Şekerli mamul ihracatçılarının yaptıkları ihracata karşılık şeker tahsislerinin dünya borsa fiyatlarına 61 dolar navlun bedeli ilave edilerek yapıldığını belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “Şeker Kurumu’nun yeni kararıyla sadece dünya fiyatları baz alınmak suretiyle şeker tedarikine imkan sağlandı diye sevindik. Ama Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü kararı uygulamıyor ve navlun almaya devam ediyor. ‘Bakanlık yanlış bilgilendirilmiş, Şeker Kurumu üst değil alt limit belirledi’ diyorlar. Avukatlarımızla görüştük. Şeker Kurumu’nun navlun kararına itiraz edeceğiz. Ardından Rekabet Kurumu’na şikayet edeceğiz. Çünkü standart fiyat uygulaması yapıyorlar ve bu rekabete aykırı bir durum. İnsanlara baskıyla hiçbir yerde fiyat dayatamazsınız. Hakkımızı arayacağız ve açacağımız davayla mücadelemizi başlatacağız” dedi.
TMO’ya emsal oldu!
Şeker Fabrikaları’nın sadece bu uygulamadan yılda 10-11 milyon dolar kazandığını vurgulayan Mete, Başbakanlık’a, bakanlıklara defalarca yazı yazdıklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. Mete, “En az 10 yıldır bu parayı alıyorlar. Hammadde 600-700 lira, şeker satılıyor 2.200 liraya. Aradaki 3 kat fiyat farkına rağmen zarar ettiklerini iddia ediyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde 1’e 3 kazanan bir fabrika zarar etmez. Hem beni hammaddeyi almaya mecbur ediyorsun hem de pahalıya veriyorsun. Ben dünyayla nasıl rekabet edeceğim?”
Bu yanlış uygulamanın diğer kurumlara sıçradığına da dikkat çeken Mete, “Şeker Fabrikaları’nın saçma kararı emsal alınıyor. Şimdi TMO da değirmencilerden, buğdaycılardan 61 dolar alıyor” dedi.
25 fabrika navlun kararını uyguluyor
Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Temmuz’da açıklanan kararın ardından kamuya ait 25 fabrikada yönetim kurulu kararı olarak ton başına navlun almaya devam edeceğini açıkladı.
Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin ise, “Aldığımız kararla Şeker Kurulu’nun zorunlu tuttuğu navlun alınmayacak. Biz bu zorunluluğu kaldırıp, piyasayı rekabete açtık. Şeker fabrikaları belirledikleri ücreti alabilir. İsteyen hiç navlun almaz, isteyen maliyetine göre fiyat belirler” açıklamasını yaptı. Ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, “Şeker Kurulu’nun yeni kararıyla imalatçı ihracatçılara 61 dolar navlun bedeli eklenmesi uygulaması kaldırılarak, sadece dünya fiyatları baz alınmak suretiyle şeker tedarikine imkan sağlandı” demişti.
Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü A.Ş.’nin yönetim kurulunda 61 dolarlık navlun almaya devam etme kararının nedeni şöyle açıklandı: “Şeker Kurulu’nun tebliğinde ‘baz fiyatın altında şeker satılamaz’ ifadesi yer alıyor ancak baz fiyatın üstü için herhangi bir yorum yapılmıyor.”
Zekeriya Mete, siyasi torpille göreve gelen, hesap kitap bilmeyen bürokratlar yüzünden ülke sanayisinin ve ihracatçısının zarar gördüğünü öne sürdü.