SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, ''Ya ilacından vazgeç ya da farkını öde'', ''SGK'dan pahalı ilaca fark'', ''Ucuz ilaca yönlendirme'' başlıklarıyla verilen haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

SGK ve diğer paydaşların, gelecek yıllara ilişkin ilaç bütçesinin ne olacağına dair pek çok farklı senaryolar üzerinde çalıştığı ifade edilerek, örnek olması bakımından 10'dan fazla senaryonun Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) gündeminin görüşülmesi öncesinde kurumların sunumlarında yer aldığı ancak bu konuların gündeme gelmediği ve herhangi bir değerlendirme yapılmadığı vurgulandı. Açıklamada, dolayısıyla EKK'de buna ilişkin bir karar alınmadığına işaret edildi.

2012 yılı sonrasına ait ilaç global bütçe uygulamasının, kamu tarafından oluşturulacak bir komisyonla ilaç endüstrisi arasında yapılacak görüşmelerle her türlü detay tartışılarak ele alınacağına değinilen açıklamada, şöyle denildi:

''İlaç global bütçe uygulamalarında fiyat indirimleri ve kurum iskontosunun artırılması dışında hangi yöntemlerin uygulanabileceği hususu ilaç sektörünün de talebi olup, uzun süreden beri gerek sektör tarafından gerekse de kurumca bu yönde teknik çalışmaları yapılmaktadır. Hazırlanan senaryo ve dünya uygulamalarına dair örnekler yine aynı şekilde sunumlarda yer almakla birlikte yurt dışı uygulamalarının tanıtımından ibaret olup gündeme alınmamıştır.

Haberlerin içeriğinde yer alan 'iç referans fiyat' uygulaması, SSK döneminden beri eşdeğer ilaç uygulaması olarak ülkemizde yer almaktadır. Diğer taraftan yine haberlerde yer aldığı şekliyle başta Almanya, Kanada gibi ülkeler olmak üzere pek çok dünya ülkesinde, ülkemizde uygulanan şeklinden daha geniş bir biçimde uygulamalar mevcuttur. Bu uygulama, dünya örneklerinde vatandaş katkısını artırmayı değil aynı tedaviler için aynı maliyetleri ödemeyi amaçlamaktadır. 'hacim-fiyat anlaşmaları' ya da 'nakit ödeme' uygulamaları ise endüstri talepleri olarak tartışılmaktadır.''

Tüm modellerin dünya uygulamaları örneklerinin araştırıldığı, bir kısmının ülke uygulamasına dönüşmesi halinde simülasyonları yapıldığı ve senaryolar üretildiği belirtilerek, alternatif modeller ve senaryo çalışmalarının SGK, sektör, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından incelendiği dile getirildi.

İlgili kanunda eşdeğer ilaçlara kurumca ödenecek azami fiyat ile aynı etken maddeli daha yüksek fiyatlı ilaçlar arasında oluşacak farkın, hastalar tarafından karşılanacağı hükmü bulunduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu hüküm, tüm sigortalılar için yürürlükte olup halen 'eşdeğer grubundaki en ucuz fiyatın yüzde 10 fazlasına kadar ödeneceği' şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca sözü edilen eşdeğer ilaçlara azami fiyat ödeme uygulaması devredilen sosyal güvenlik kurumlarınca bu tarihten önce de farklı şekillerde uygulanmaktaydı.

Haberde sözü edilen husus, eşdeğer uygulaması konusunda diğer dünya ülkelerindeki farklı uygulama modellerinin sunulmasıyla ilgilidir. Yoksa Kurumumuz uygulamaları arasında vatandaşları ilaçlarından vazgeçirmeye yönelik bir uygulama bulunmamaktadır. Tüm bu senaryoların Türkiye'de uygulanmasına karar verilmiş gibi gösterilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı değerlendirilmektedir.''