ART Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai AKSOY, sigara kullanımının üreme sağlığı üzerindeki etkisini anlattı! Sonuç olarak nikotin, yumurta hücrelerini bozan ve menopozun, beklenenden erken gelmesine neden olan bir zehirdir. Menopoz öncesinde de sigara içen kadınların yumurtalıkları, sağlıklıyumurtalar üretmeye direnç gösterir hale gelir ve araştırmaların da gösterdiği gibi, sigara kullanımı doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırırken, düşükleri hızlandırır.

Sigaranın erkek üreme sağlığı üzerindeki etkileri

Dr. Senai AKSOY, Sigara içilmesi ile erkek üreme sağlığı arasındaki ilişki, kadına oranla daha az açıktır. Günde 1 veya 2 paket gibi yoğun sigara içen erkeklerin, spermlerinde daha fazla olarak şekil ve hareket bozukluklarına ve anomalilere rastlanmaktadır. Ne var ki, sigara kullanımı diğer bazı faktörlerin varlığında, erkek kısırlığına sebep oluşturabilir. Diğer taraftan, erkeklerin yoğun sigara kullanımı, sigara kullanmayan eşini pasif içici yaptıkları için, nikotin solumasına ve üreme sağlığında bozulmalara sebep olmaktadır.

Sigara kullanımıkısırlık tedavisini nasıl etkiler?

AKSOY, Kadınların sigara kullandığıdurumlarda, kısırlık tedavisi gören çiftlerin, döllenmeye hazır daha az yumurta ürettikleri, daha düşük gebelik ve doğum oranları elde ettikleri ve ilk üç ay düşüklerinde belirgin bir artış olduğu çalışmalarla ispat edilmiştir. Bir kısırlık tedavisi öncesinde, 2 - 3 ay sigarayı bırakmış olmak dahi, tedavinin sonucuna oldukça olumlu katkılar sağlamaktadır. Sigara içen gebeler, daha çok erken doğum yapmaya ve düşük doğum tartılı bebek dünyaya getirmeye eğilimlidirler. Ani Bebek Ölümü Sendromu da sigara içilen evlerde sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Sigarayı bırakmak kısırlık tedavisinde önkoşul olmalı!

Sigara kullanımı üreme sağlığına zarar verdiği gibi, kısırlık tedavilerinin başarılarını da düşürür. AKSOY, Sigara kullanımından vazgeçmek, kısırlık tedavisine gelen hastalara önkoşul olarak gösterilmelidir. Böylelikle, büyüyen bebek de daha sağlıklı olarak dünyaya gelip, nikotinsiz bir çevrede gelişme şansına sahip olacaktır.