Suriye hükümetinin muhaliflere yönelik kimyasal silah kullanma ihtimaline karşı sınıra kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) korunma ve savunma sistemi kuruluyor. İş makineleri mevzi eşerken, 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı 4. Hudut Bölük Komutanlığı’nda yaşanan askeri hareketlilik dikkat çekti. Son sistem teknolojik cihazların Suriye sınırındaki kritik yerlere yerleştirildiği öğrenildi.

Haziran ayında silahsız Türk savaş uçağının uluslararası hava sahasında düşürülmesinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik askeri angajmanın değiştirildiğini resmen duyurmasının ardından TSK, Türkiye’nin sınırının en uzun olduğu Suriye sınırına askeri yığınak yapmıştı. 29 Haziran 2012 tarihinde Suriye sınırının sıfır noktasına Stinger füzeleri ile uçaksavarlar takviye edilirken, M 113 zırhlı personel araçlarına monteli Stingerler (Atılgan) ile Land Rover Defender 130 tipi askeri ciplere monteli Stingerler (Zıpkın) sınır boylarına konuşlandırıldı. Suriye’ye 910 kilometre sınır hattı bulunan Türkiye sınır birliklerine askeri araç, tesisat ve son teknoloji ile donatılan silahları sevk ediyor.

Suriye sınırında bulunan Kilis, Gaziantep, Hatay, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa illerindeki sınır birliklerinde hareketlilik yaşanıyor.