1800’lü yıllarda Yörüklerin iskan edilmesiyle 6 mahalleden oluşan Karaçakal köyünün en büyük mahallelerinden olan ve köy merkezi 3 kilometre uzaklıkta olan Köseler Mahallesi ilginç bir düğün törenine ev sahipliği yaptı. Mahalle sakinlerinden Mustafa-Gülay İzmirlioğlu çiftinin kızları Semra İzmirlioğlu, Murat Girgin ile dünya evine girerek bir anlamda göç eden son genç oldu.

Bir zamanlar köyün en kalabalık mahallelerinden olan Köseler Mahallesi, hayvancılık yapılan alanların ağaçlandırılması sonucu iş kolu kalmayınca göç vermeye başladı. Köseler Mahallesi’ye birlikte diğer mahallelerde de baş gösteren göç sorunu giderek arınca 6 mahalleden oluşan Karaçakal köyü 3 mahallede sadece 157 kişinin yaşadığı küçük bir yaşam alanına dönüştü. Geçlerin göç etmesiyle giderek yaşlanan köy sakinleri, son gencinde evlenmesiyle üzüntü yaşadı. Çoğunluğu 60 yaş üzeri kişilerin yaşadığı Köseler Mahallesi’nde 30 ila 60 yaş arasında olan sadece 2 kişinin kalması ilginç bir manzarayı ortaya çıkardı. Genç ve evlenebilecek kimsenin kalmadığı mahallede artık sadece cenaze ve mevlitler buluşma adresi olacak.

Köseler Mahallesinde doğup büyüyen ve İzmir’de emekli olduktan sonra babaocağına dönen Nevzat Arslan, “Mahalleden komşumuz olan Mustafa-Gülay İzmirlioğlu çiftinin kızları Semra İzmirlioğlu, geçtiğimiz hafta sonu yapılan düğünle Murat Girgin ile evlenerek İzmir’e gelin gitti. Semra bizim son gencimizdi. Göç nedeniyle mahallemizde genç kalmadı. Bu düğünde sevinç ve hüznü bir arda yaşadık. Üzgünüz; çünkü bu düğün mahallemizde göreceğimiz son düğün oldu. Bir ara 30’a yakın ailenin yaşadığı, günümüzde ise göç sonucu 9 hanenin kaldığı yerleşim yerinde en genç olarak 30-60 yaş arasında birkaç kişi var. Bunun dışındaki mahalle sakinleri ise 60 yaş üzerinde. Bundan sonra düğün yapamayacağımıza göre artık cenaze ve mevlitlerde buluşmak zorunda kalacağız” dedi.

HAYVANCILIK YAPILAMAMASI GÖÇÜ HIZLANDIRDI

Bir zamanlar kalabalık bir nüfusa sahip olan Karaçakal köyü sakinleri, küçükbaş hayvancılık yaptıkları alanların Orman Genel Müdürlüğü’nce ağaçlandırılması sonucu çadırlarını yıkmak ve sürülerini satmak zorunda kalmış. Yenipazar ilçe merkezi ve çevre köylere göç eden Kaçaçakal sakinleri, bir yandan da çocuklarını okutmaya özen göstermiş. Geleneklerine bağlılığı ve Türkçeyi en güzel konuşan boylardan biri olan Karaçakal köyü sakinleri ve aynı adla anılan Karaçakal Yörükleri kurdukları dernekleri ile gerçekleştirdikleri yerel ve Yörük etkinlikleri ile adlarını duyurdu.