Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Makdisi, Türkiye jetini vuran uçaksavarlarının menzilinin yarım kilometre olduğunu kaydederek “Olay Suriye'nin egemenlik haklarının ihlalidir. Türkiye jetinin ihlali karşılıksız bırakılamazdı. Suriye kendini savunmuştur. Türkiye jeti füzelerle değil, uçaksavarlarla düşürüldü. Zaten uçak üzerindeki delikler, bunun uçaksavarlarla yapıldığını gösteriyor. Bu kesinlikle otomatik olarak gerçekleşen bir saldırı. Radarla tespit edilmiş bir uçak söz konusu değil. Gözle tespit edildi, yani radarla tespit edilmedi. Radarla tespit edilen hedefe saldırı böylesine hafif silahlarla olmazdı” ifadelerini kullandı.

AB ve Türkiye’nin yaşanan krizde yapıcı davranmadığını belirten Makdisi, “AB maalesef negatif bir rol oynamaktadır. Türkiye ise yaşadığımız krizi yükseltmeye çalıştı. İki taraf üzerinde oyunlar oynanıyor. Türkiye ve Suriye halkı kardeşlerdir, iki halk arasında Türkiye hükümetine rağmen derin bir sevgi vardır. Türkiye hükümeti akılcı bir politika izlemiyor. Biz Türkiye ile iyi ilişkilerimizi yeniden gündeme getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Makdisi, Türkiye’nin NATO’dan toplantı talebi hakkında ise “Toplantı, Suriye’deki krizin birlik içerisinde çözülmesi yolunda olacaksa başarı diliyorum fakat amaç saldırıysa, Suriye karasuları ve hava sahası kutsaldır” dedi.