İngiltere ve Galler Bölgesi'ndeki cinsel suç failleri için zorunlu yalan makinesi testi uygulaması başlatılacağı duyuruldu.
Yapılan pilot uygulama, suçluların teste tabii tutulduklarında daha dürüst bilgiler sağladığını, ve böylece daha etkili bir şekilde idare edildiklerini ortaya çıkardı. İngiltere'nin Midlands kesimindeki gözetim alanlarında yürütülen deney, 2009 Nisan'ından 2011'in Ekim ayına kadar devam etti.

Resmi verilere göre İngiltere'de cinsel suç işleyenlerin sayısı 3 bin. Bunlardan 750'si ağır suç işleyenler kategorisinde olarak kabul ediliyor.

Hapishaneye geri alma

Hükümet, yalan makinesi testlerinin failleri idare etmek için ne yönde kullanılabileceğini araştırdıklarını söyledi. Pilot uygulama, yalan makinesi kullanan kişilerin gözetim memurlarına iki misli itirafta bulunduğunu ortaya çıkardı.

Testlerin aynı zamanda suçlulara kendi davranışlarını idare etme konusunda da yardımcı olduğu söyleniyor. Yalan makinesi testleri bir suçlunun gözetim koşullarına karşı geldiğini veya topluma zararlı olabileceğini ortaya çıkarırsa, o kişi hapse geri gönderilebilecek.

Hükümet, testlerin cinsel suç işleyen kişilerin serbest bırakıldıktan sonra uymaları gereken sıkı kurallara bir ekleme olduğunu söyledi. Şartların arasında cinsel suç işleyen kişiler listesini imzalamak da bulunuyor.

Dürüst cevaplar

Bir hükümet temsilcisi, "Kamuyu cinsel suçlulardan korumamız çok önemli. Bu yüzden serbest bırakıldıktan sonra geçerli olan koşulların katı bir şekilde uygulanması gerek" dedi.

Temsilci, " Gözetim memurlarının en ağır failleri idare edebilmesi için daha çok bilgiye ihtiyacı var. Yeterli bilgiyi sağlayabilecek bu teknolojiyi nasıl bir uygulama haline getirebileceğimizi düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Yalan makinesi testleri, kan basıncı, kalp ritmi, nefes ve terleme hızlarını ölçerek çalışıyor.

Uzmanlar bu teknolojiyi insanların soruları dürüstçe cevaplayıp cevaplamadığını anlayabilmek için kullanıyor.

Kaynak: Hürriyet