CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''Erken seçimden kaçan bir parti değiliz. Yarından itibaren seçime hazırız'' dedi.
Gürsel Tekin, İstanbul'daki Cumhuriyet Halkevleri ve Cumhuriyet Evleri'nden ücretsiz destek alan aileler ve bu ailelerin çocuklarıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasının da yapıldığı Boğaz turuna çıktı.
Teknede konuşan Tekin, yerel seçimlerin 2013 yılında yapılmak istenmesine ilişkin, seçimlerden önce kentlerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Tekin, şunları kaydetti:
''Türkiye'de İçişleri Bakanı, bir kentte 300 korumayla gezemiyorsa, o kentte siz seçim yapabilir misiniz? Önce kentin güvenliğini alacaksınız. 'Erken seçim istiyorum' diyen bir babayiğit çıkıp gelsin, Hakkari'ye, Şemdinli'ye, Şırnak'a gidelim. Şu anda seçim yapma güvenliği var mı? Eğer coğrafyanın belli bir bölümünde seçim yapalım gibi bir önerileri varsa, hodri meydan gelsinler. Erken seçimden kaçan bir parti değiliz. Yarından itibaren seçime hazırız.''
Tekin, yeni eğitim-öğretim yılının birkaç gün sonra başlayacağını hatırlatarak, teknede bulunan ailelerden 5 yaşındaki çocuklarını okula göndermemelerini istedi.
Gürsel Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Önümüzdeki günlerde okullar açılacak. Tuvalete gidemeyecek çocukları okula götüreceğim diyen bir anlayışla karşı karşıyayız. 5 yaşındaki çocuk mama yerine parmağını emiyor. Kıymayan bu bebelere, bu çocukları okula götürme sevdasından vazgeçsinler. Bir milli eğitim müdürü çıkmış, 'çocukları saat 05.00'da okula getirteceğim' diyor. İstanbul'da bir çocuğun saat 05.00'da okulda olabilmesi için saat 03.00'da uyanması gerekiyor. Gelin bu yanlışınızdan vazgeçin. Medeni dünyada hangi eğitim sistemi varsa, gelin onu Türkiye'de hayata geçirelim.''
Hükümetin üniversitelerde sadece birinci öğretim ve açık öğretimde harçları kaldırmasını da eleştiren Tekin, ''CHP olarak üniversite harçlarının tamamen kaldırılması için kanun teklifi vereceğiz'' dedi.
Suriyeli vatandaşların barındığı kamplara CHP'li milletvekillerinin girememesine tepki gösteren Tekin, ''Kendi sınırlarımız içinde kurulmuş bir kampa milletvekillerimizin gidememesini şiddetle kınıyorum. Madem ki orada insani bir yardım yapılıyorsa bizim milletvekillerimizin girmesinde ne sakınca var? Oraya gazeteci giriyor. Siz yabancı sanatçı getirebiliyorsunuz. Umut ediyorum ki en kısa zamanda o kampları açacaklardır. Aksi taktirde CHP milletvekilleri olarak Türkiye Cumhuriyeti topraklarında giremeyeceğimiz hiçbir yer olmayacak'' diye konuştu.
-TBMM Başkanı Çiçek'in teröre karşı ortak mutabakat çağrısı-
Gürsel Tekin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in hazırladığı 11 maddelik teröre karşı ortak mutabakat çağrısına da değinerek, önerilerin Cemil Çiçek'in değil, AK Parti'nin hazırladığını öne sürdü.
Tekin, ''AKP'nin 2009-2010 yıllarında bir türlü açılamayan bir paketi vardı. AKP'nin mutfağında hazırlanmış, sayın Çiçek'e takdim edilmiş, sayın Çiçek de kendi önerisi gibi kamuoyuna sunmuş. Öneriler tamamen AKP kitapçığındaki önerilerle doludur'' ifadelerin kullandı.