Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu beldesinin Yenidoğancılar köyündeki 200 yıllık su değirmeni ilk kurulduğu günkü gibi halen çalışıyor. Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin, Ereğli bölgesinde su ile çalışan tek değirmenin Yenidoğancılar köyünde olduğunu söyledi. Dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan değirmeni çalıştıran Sefer Şahin ise 18 köyün ununu değirmende kendisinin öğüttüğünü belirtti.

Yenidoğancılar köyünde su ile çalışan değirmen hem yıllara hem de teknolojiye adeta meydan okuyor. İlk kurulduğu günkü gibi çalışan su değirmeninin 200 yıldır faaliyette olduğu biliniyor.

EREĞLİ'DE KALAN SON SU DEĞİRMENİ

Bölgede hemen hemen her köyde bulunan su değirmenleri tek tek kapanırken Yenidoğancılar köyündeki değirmen 18 köye hizmet vermeye devam ediyor. Suyun döndürdüğü çarklarda köylüler tarafından getirilen mısır gibi tahıl ürünlerini öğüten Sefer Şahin (70), un çuvallarını ise müşterilerinin aracına kadar götürüyor. Köylülerden öğütülen ürünün cinsi ve miktarına göre 5 ila 10 TL arasında para alan Şahin, parası olmayanlardan ise 'hak (öğütme payı)' alıyor.

18 KÖYÜN TAHILLARINI ÖĞÜTÜYOR

Değirmenciliğin ata mesleği olduğunu söyleyen 5 çocuk babası Şahin, “Burası dedemden babama, babamdan da bana geçti. Benim bildiğim burası en az 100 senelik. Su ile çalışıyor. Su geldiği sürece çalışır. Bir teneke mısırı 1,5-2 saatte un haline getirir. Yazın su az geldiği için uzun sürer. Kışın su çoğalır ve daha kısa sürede öğütür. Bu civarda 18 köy buraya gelir. Devrek ilçesinden, Armutlucuma ve Çaylıoğlu'ndan mısır öğüttürmek için gelenler var.” dedi.

Şahin, kendisini düşündüren en büyük korkusunun ise çocuklarının kendisinden sonra değirmeni işletmemeleri olduğunu belirtti.

"GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI GEREKEN BİR SİSTEM"

Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin ise yıllar önce yapılan ve halen çalışan su değirmeninin tarihi bir yapısı olduğunu, değirmenin çalıştıran Şahin ailesine teşekkür ettiğini söyledi.

Gültekin, "Değirmenin bulunduğu yer Çaylıoğlu'na bağlı Yenidoğancılar köyünün Çölemen Mahallesi. Çaylıoğlu beldemize yaklaşık 3 kilometre mesafede bir yerleşim yeri. Ereğli bölgesinde faal olan tek su değirmeni burası. Hakikaten büyük dede, dede, baba ve şu anda da Sefer Şahin dayımız çalıştırıyor. Bundan sonraki genç nesil burasını çalıştırır mı? Orası ciddi manada bir soru işareti. Hakikaten gelecek nesillere aktarılması gereken bir sistem var burada. 100-150 yıl önce olmayan teknolojik ortamda basit usullerle nasıl bir sistem kurduklarına dair çok güzel bir örnek. Burasını halen yaşattıkları için Sefer Şahin dayımıza hakikaten çok teşekkür ediyorum. Burada teknoloji, yok elektrik yok. Sadece suyun gücüyle çalışıyor. Doğal bir ortamda çalışıyor." diye konuştu.