Müftülük binasında Ramazan ayı hazırlıkları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Çorum İl Müftüsü Mehmet Aşık, tokluk hissi veren ilaçların oruç ibadetini etkileyip, etkilemeyeceğine yönelik soruyu cevaplandırdı. İlacın sahurdan önce alındığında dinen mahsuru olmadığını dile getiren Aşık, “Ancak, oruçtan maksat nefis terbiyesidir. Fakirin, açın halini anlamaktır. Dolaysıyla nefsin terbiye edilmesi fakirin, açın halinden anlanılması ve bu nedenle biraz da nefse gem vurmaktır. Tokluk hissi veren ilaç almak insana açlık hissi vermeyecektir. İbadetin ruhunu biraz zedeleyebilir. Oruç, imsak vaktinden akşam vaktine kadar bir şey yememek, içmemektir. Bunu yapmışsanız oruç olur” dedi.


Zor işte çalışanlar için tokluk hissi veren ilaçların takviye olabileceğini dile getiren Aşık, “Orucun hikmeti nefsi terbiye etmektir. Nefsin her istediğini yerine getirmemektir. O şekilde bir hap kullanılırsa o oruç olmaz diyemeyiz. O oruç olur ama asıl orucun hikmeti budur” ifadelerini kullandı.


Ramazan ayı geleneklerinin de devam ettirilmesi gerektiğini anlatan Aşık, “Ramazanlarda top atma geleneği devam ettirilmeli. O güzel bir ramazan geleneği. Ramazan davulu da bir gelenektir. Ramazan gelenekleri bozulmamalı. Gelişen teknolojiye rağmen gelenek ve göreneklerimiz devam ettirilerek gelecek nesillere aktarılmalı. Ramazana ayrı ayrı güzellik katıyor bunlar” şeklinde konuştu