Ramazan Bayramı'na 3 gün kala milyonlarca vatandaş sıla-i rahim için yola çıkmaya hazırlanırken dikkatler yine trafik kazalarına çevrildi.
Artan yoğunluk ve sürücülerin dikkatsizliği her yıl yüzlerce hayatın kazalarda sönmesine sebep oluyor. Ancak küçük tedbirlerle güvenli yolculuk mümkün. Uzmanlar, en az 6-7 saat uyuduktan sonra yola çıkılması gerektiğini belirtiyor. Oruçlu yola çıkacakların sabah saatlerini veya iftardan bir saat sonrasını tercih etmesi gerekiyor.
Kazaların çoğu varış noktasına ulaşmak üzereyken meydana geldiği için gidilecek yere yaklaştıkça hızlanmamaya dikkat edilmeli. Gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedildiğinde mola verilmeli.
2012'nin ilk 6 ayında Türkiye genelinde 147 bin 423 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda bin 31 kişi hayatını kaybetti, 95 bin 825 kişi yaralandı. Uzmanlara göre yollarda her yıl yaşanan acı tabloların önüne alınacak basit tedbirler geçilebilir.
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, vatandaşların rahat yolculuk yapabilmeleri için Ramazan Bayramı'nın iki gün öncesi ve iki gün sonrası olmak üzere 4 gün boyunca karayollarındaki üstyapı asfalt çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını söylüyor. Turhan, bayramda 30 Ağustos tarihinde bitirilmesi planlanan Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki çalışmaların da devam edeceğini belirtiyor.
Bayram trafiğine havadan denetİm
Bayram tatillerinde yüzlerce kişinin trafik kazalarında hayatını kaybetmesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.
Emniyet, arife günüyle birlikte dört gün sürecek Ramazan Bayramı tatilinde acı görüntülerin tekrarlanmaması için tedbirler alıyor. Bu çerçevede, havadan ve karadan denetimler daha da sıklaştırılacak. Bayram haftası boyunca, polis ve jandarma trafik ekipleri yoğun mesai yapacak.
Karadan denetimlerin yanında polis helikopterleri Ankara, İstanbul, Konya ve Eskişehir güzergâhlarında gün boyu uçacak. Trafiği tehdit ettiği tespit edilen araçların plakaları anında denetim merkezlerine aktarılacak. Bu araçlara müdahale edilecek.
Motorize ekipler de trafiğin normal seyrinde devam etmesi için sürekli hareket halinde olacak. Tatil süresince, personel takviyesi de yapılacak. Şehir içi ve şehirlerarası kavşak ve geçitler aralıksız kontrol edilecek. Kontroller gece yarısı da devam edecek. Havanın kararmasının ardından polis ekipleri, araçlarının tepe lambalarını açık tutacak.
Bunun yanı sıra trafikten sorumlu birim amirleri, sorumlu oldukları güzergâhlarda ekiplerinin başında bulunacak. Trafik personeline, bayrama rast gelmesi sebebiyle futbol sezonunun açılışında herhangi bir görev verilmeyecek. Terminallere giriş ve çıkışlarda yolcu otobüslerinin takografları, şoförünün alkol durumu ve korsan taşımacılık yapıp yapmadığı takibe alınacak.