Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çeşitli açılış ve temaslarda bulunmak üzere Sivas'a geldi.

Ankara'dan karayolu ile Sivas'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bölge Trafik önünde il protokolü ve partililer tarafından karşılandı.

Karşılamanın ardından Bakan Yılmaz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışına katıldı. Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bakan Yılmaz ve il protokolü merkezin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyet binayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK'nın 35. maddesinin değiştirilmesi konusunda, "Bununla ilgili AK Parti'nin en son kongresinde 2023 hedefleri belirlendi. Nedir o 2023 hedefleri? O hedeflerinden bir tanesi de darbelere herhangi bir gerekçe oluşturduğu düşünülen mevzuatın ayıklanması şeklinde bir talebimiz var. O taleplerden bir tanesi de jandarmanın sivil idareye bağlanması talebimiz var. Askeri okuldaki müfredatın gözden geçirilmesi talebimiz var. Şimdi düşünülebilir mi bir kanun maddesine dayanılaraktan Anayasa'yı ortadan kaldırıyorsunuz. Mevcut hiçbir düzenleme darbe yapmaya gerekçe oluşturamaz. Ola ki birisi böyle düşünüyorsa 2023 AK Parti'nin programında darbelere gerekçe olduğu varsayılan mevzuatın ayıklanma çalışmaları var. Sadece tek madde değil 4-5 madde var. 4-5 maddenin de yanlış yorumlanmaya yol açacak hükümlerin değiştirilmesi yolunda 2023 hedefimiz var. Dolayısıyla o konu ile ilgili çalışma da zamanı gelince yapılır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Uzman erbaşlığa müracaatların az olması ile ilgili soruya Bakan Yılmaz, "Normalde şuana kadar belki 15 bin kadro almamız gerekirdi. Ancak hem müracaat eden sayısı az hem de müracaat edenler arasında bizim seçtiklerimiz az. 2 bin TL'nin üzerinde bir aylık veriyoruz. 29 yaşından sonra da açığa alıyoruz. Bir madde var, eğer kamu kuruluşlarının personel ihtiyacı olursa bu ayrılan personel, 29 yaşından sonra düşünüyor 'Bundan sonra ne yapacağım' diye. Dolayısıyla biz çalışmayı gözden geçireceğiz. Acaba ne yaparsak buraya talep artabilir diye. Dolayısıyla şuanda son verilen rakam 2 bine yaklaştır ama olması gerek neydi? Belki 15 bin. Şu anda hiçbir operasyona çıkan askerlerimizin hepsi profesyonel. Dolayısıyla bizim bu zorunlu askerlik kapsamında 15 ay askerlik yapmış olanlar operasyona gönderilmiyor. Bu kardeşlerimiz ne yapıyor, bu kardeşlerimiz karakollarda. Yani operasyona gitmeyecek şekilde bir görevlendirme oldu. Bakın şuana kadar 30 yıl oldu, bir mesafe kazanmadı. Terörün zarar verme potansiyeli var ama kazanma ihtimali yok diyoruz.

Geçen hafta Antalya'daydım, şehit cenazesine katıldım. Bir şehidimiz Van'dan, bir şehidimiz Diyarbakır'dan, bir şehidimiz Kayseri'den yan yana yatıyor. Bir tanesi de en son defnettiğimiz üsteğmen kardeşimiz de Antalya'nın yerlisinden. Dolayısıyla gördünüz Diyarbakır'dan, Van'dan, Kayseri'den ve Antalya'dan. Biz biriz. Düşünceleri yabancı güçler tarafından formatlanmış insanların kendi halkına değerine ki en fazla zararı da o bölgedeki insanına veriyor. İnşallah bir süreç içerisinde bunun en aza ineceğini düşünüyorum. Birçok stratejik uzmanının yapmış olduğu şey, 'Türkiye'nin son yıldaki terörle mücadeledeki başarı 30 yılda sağlamış olduğu mücadeleden daha etkin ve doğru' diye bir tespitleri var. Bunu da paylaşmak isterim" şeklinde yanıt verdi.

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yıldız Beldesi'ne geçerek açılış törenlerine katıldı.