Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜİK verilerine müdahale edildiği yönündeki eleştirilere ilişkin, ''TÜİK'in hiçbir operasyonel işine müdahale etmiş değilim, hiçbir rakamını yayınlanmadan önce görmüş, bakmış değilim'' dedi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

TÜİK'in kanunuyla işlevsel olarak bağımsız bir kuruluş olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bir kurumun bağımsız olması demek ayrı bir devlet gibi olması demek değil. Elbette her kurum Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumu ve belli bir bakanlıkla ilişkili görev yapar. Ama ben bugüne kadar bakan olarak söylüyorum, TÜİK'in hiçbir operasyonel işine müdahale etmiş değilim, hiçbir rakamını yayınlanmadan önce görmüş, bakmış değilim. TÜİK'in genel önceliklerini, politikalarını hükümetimiz ve bakan olarak da ben belirlemek durumundayım. Genel politikaları belirlemekle istatistik üretim sürecindeki bağımsızlığı birbirine karıştırmamak lazım. Merkez Bankası için de aynı hataya düşüyoruz. Bunlar operasyonal bağımsızlıktır, hedef bağımsızlığı değildir'' diye konuştu.

TÜİK'in hesaplama yönteminde hiçbir değişiklik yapılmadığını, yeni dönemde değişiklik yapmayı düşündüklerini dile getiren Yılmaz, değişiklik olduğu zamanda geriye dönük bunu yansıttıklarını söyledi.

''80 Uzman Yardımcısı Alacağız''

Yılmaz, bugüne kadar 160 uzman yardımcısı aldıklarını belirterek, 80 uzman yardımcısı daha alacağını ifade etti.

Kentlerin gelişmişliklerine 61 kriteri temel bileşenler analiziyle baktıklarını belirten Yılmaz, hiçbir ile ayrıcalık yapmadıklarını kaydetti.

Yılmaz, 2013 yılında ilçe bazlı çalışma yapacaklarını bildirdi.