Altimo Başkan Yardımcısı Mustafa Kıral, 29 Haziran’da yapılması planlanan Turkcell İletişim genel kurulunun yapılamayacağını ve bağımsız üyelerin seçilmesi konusunda anlaşmaya varamadıklarını belirtti.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Altimo Başkan Yardımcısı Mustafa Kıral, 29 Haziran’da yapılması beklenen Turkcell Olağan Genel Kurulu’nu yapamadıklarını ve bağımsız adaylar konusunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: ”Bunun arkasındaki nedenler Turkcell Holding’in temsilci seçememesi ve bağımsız adaylar konusundaki anlaşmazlık.

Bunun da arkasındaki esas sebebin Turkcell Holding’in yönetim kurulundaki Turkcell Holding’i temsil edecek kişiyi atayamaması. İngitere’deki Privy Council, Çukurova’ya ve Altimo’ya Turkcell Holding’e oy vermeden önce aralarında bir anlaşmaya varmalarını söyledi. Dolayısıyla biz Altimo olarak Çukurova ile anlaşmadan Turkcell Holding’de oy kullanamıyoruz. Dolayısıyla biz Çukurova grubu ile bağımsız üyeler olsun, temettü dağıtımı olsun ve yönetim kurulunun nasıl kurulacağı olsun bir anlaşmaya varamadık. Çünkü Çukurova Grubunun makul olmayan istekleri var. Bunlar mesela 9 kişilik yönetim kurulu ile 7 kişi ile karar alınması. Böyle bir durumda 6 kişi onaylayıp 3 kişi reddetse, çıkmaz sonuçlar ortaya çıkacak. Dolayısıyla Turkcell’in zararına olacak talepleri var. Biz de Turkcell’i düşünerek bu taleplere onay vermedik. Dolayısıyla Çukurova Grubu’nun diretmesi sonucu maalesef Turkcell Holding’de oy veremediğimizden dolayı 29 Haziran Genel Kurul olamıyor.” Kıral, Çukurova Grubu ile Turkcell’deki payların sahipliğine ilişkin Privy Council’de görüşülen davanın duruşmasının ekim ayında olacağını, aralık ayında da nihai kararın verilmesini beklediklerini söyledi.

Bağımsız üyelerin seçilmesi konusunda herhangi bir anlaşmaya varamadıklarını belirten Kıral, Çukurova Grubunun kendilerinin önerdiği hiçbir adayı kabul etmediğini kaydetti.

Bu adayların içerisinde uluslararası telekomünikasyon dünyasında bilinen ve tanınan isimlerin yer aldığını dile getiren Kıral, bu adayların da hiçbirinin kabul edilmediğini, buna ilaveten temettü dağıtımını desteklediklerini ve Çukrova Grubu ile bu konuda da hemfikir olmadıklarını ifade etti.

Turkcell’in Türkiye’deki performansında sorun olmadığının altını çizen Kıral, kendilerinin Turkcell’in yurt dışındaki performansına odaklanmak istediklerini söyledi.

TELİASONERA'DAN AÇIKLAMA

TeliaSonera olarak, 29 Haziran Cuma günü yapılacak olan Turkcell Genel Kurulu’nun 2010 ve2011 yıllarına ait kar paylarının dağıtılacağını açıklayabileceğimiz, yeni SPK tebliğine göre ana sözleşmenin yeni maddelerinin onaylanacağı ve daha fazla bağımsız üyenin seçilebileceği verimli bir toplantı olmasını amaçlıyorduk. Ancak Altimo ve Çukurova’nın Turkcell Holding’i genel kurulda kimin temsil edeceği konusu da dahil olmak üzere bazı temel konularda anlaşmazlığa düşmeleri nedeniyle genel kurulun ertelenmesi söz konusu olmuştur. Bu gecikmeye Çukurova TelekomHolding’de görülen durumun neden olduğunu üzülerek belirtmek isteriz. Turkcell’in kurucularından ve en büyük hissedarı olarak her zaman Turkcell ve hissedarları lehine yapıcı bir tutum içinde olduk. Kurumsal yönetişimi geliştirmek ve küçük yatırımcının daha iyi temsili için 2010 yılından bu yana SPK’nın yeni tebliğinin de öngördüğü şekilde, yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısını artırma konusunda çaba harcıyoruz. Yönetim Kurulunda bağımsız üye sayısını artırılmasıyla küçük hissedarların tüm bağımsız desteğini almadan, çoğunluk kararlarını bloke etmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Bu etkili kurumsal yönetişimdir uygulamasıdır.

SPK’nın değerlendirmesine sunulan ve Genel Kurulda oylanacak olan bağımsız aday listesi, adaylar üzerinde Yönetim Kurulunca mutabakata varılmaması nedeniyle SPK tarafından geçersiz sayılmıştır. Ancak yönetim kurulunun bağımsız aday listesinin sadece bazı hissedarlar tarafından değil Turkcell’de %13.8 hissesi bulunan Çukurova dahil Türkiye ve yurt dışındaki bazı küçük hissedarların da bulunduğu daha geniş bir hissedar grubu tarafından önerildiğini belirtmek isteriz. TeliaSonera tarafından önerilen, 3’ü Türk olan 4 bağımsız üye adaylarının, SPK dahil tüm paydaşlar tarafından kabul görecek, yetkin, farklı alanlarda tecrübeye sahip ve bağımsız olduklarına inandığımız kişiler ile söz konusu öneri listesini oluşturduk. SPK’nın bağımsız aday listesi konusundaki yaklaşımını anlıyor ve 29 Haziran Cuma gününe programlanmış olan Genel Kurul toplantısında bizim kontrolümüz dışında gelişen duruma bağlı olarak ilerleme kaydedememekten dolayı üzüntü duyuyoruz. Türk ekonomisinin “elmas”ı olan Turkcell’in gerek Türkiye’de, gerekse uluslararası alanda bölgesel mobil operatör olarak gelişerek devam etmesinin önemine inanıyoruz. Bu nedenle Turkcell’in kurumsal yönetişiminin iyileşmesi için azami çabayı göstereceğiz