Anma etkiliklerine katılan ve 7 kilometre yürüyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 97 yıl öncesinin hatırasını milletçe andıklarını belirtti. 97 yıl önce Mehmetçiğimizin önemli bir bölümünün bu şehri kurtarmak, düşman işgaline son vermek üzere yürüdüğü güzergahta milletçe, askerimizle, polisimizle, kadınlarımızla, gençlerimizle, yaşlılarımızla, değişik ülkelerden gelen misafirlerimizle yürüdük diyen Bakan Şahin, "Bu yürüyüş hep oldu hep olacak. İlelebet devam edecek. Bu yürüyüşe Sarıkamış'taki
şehitlerimizin anma programına İçişleri Bakanı olarak katıldım, ama bu katılım hükümetimiz adına katılımdır. Bu katılım sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız adına katılımdır. Millet ve devletin sivil asker topyekün birlikteliğinin ifadesi adına katılımdır" dedi.



"BU TOPRAKLARIN BEDELİNİ KARŞILAYACAK HENÜZ YENİ BİR BEDEL İCAT EDİLMEMİŞTİR"
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bu harekatın ordunun ve milletin vatan severliğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bakan İdris Naim Şahin; "Her zaman olduğu gibi o günlerde de Aralık ayından Ocak ayına 1914-15'e geçiş aylarında Türk ordusunun kahraman ordumuzun gerçekleştirdiği bu harekat her zaman olduğu gibi ordumuzun vatan severliğini milletimizin kudret ve kabiliyetini gösteren bir ifadedir. Her türlü iklime, şarta ve yokluğa rağmen 'önce vatan sonra vatan' anlayışını ortaya koyma iradesidir.
O gün öyledir, bugün böyledir, yarın da böyle olacaktır, böyle kalacaktır. On bin binlerce şehidimiz bu topraklarda yatmaktadır çoğunun ismi bilinmemektedir. Onların ismi bu topraklarda farklıdır. Bu toprakların dili olsa o isimleri bize rahatlıkla söyleyecektir. Biz isimlerini bilemediğimiz meçhul kahramanlarımızı unutmadık, unutmayacağız. Onların hatıraları önünde saygıyla eğileceğiz, minnet ve rahmetle anacağız. Kabirleri olmasa da. Çanakkale şehitleri için yazan büyük şairin dediği gibi 'ey şehit oğlu
şehit isteme benden makber, sana aguşunu açmış duruyor Peygamber' ifadesinde belirttiği gibi, Çanakkale şehitleri gibi Sarıkamış şehitleri de makbersiz de olsa hatıralarımızda yaşamakta ve bu toprakların bekçiliğini ruhaniyetleriyle devam ettirmektedirler. Bu topraklar aziz topraklardır. Bedel ödenmiş topraklardır. Bu toprakların bedelini karşılayacak henüz yeni bir bedel icat edilmemiştir edilemeyecektir" diye konuştu.
Binlerce şehidi anmak için sivil-asker, devlet-millet hep beraber yürüdüklerini belirten İçişçleri Bakanı Şahin; "Tepeyi tırmanırken ve inerken kolkola girdik. Düşmeden, eğilmeden indik geldik. Birlikteliğin gerçeğini daha bugün yaşadık hep beraber. Ve inşallah şimdilik bu milletin hedefi 2023, bizim hedefimiz 2023. Çocuklarımızın hedefi 2050, torunlarımızın hedefi; 2100. Bu yüzyılı birlikte yürüyerek birlikte çalışarak, düşünerek, sevinerek üzülerek Türk milletinin yüz yılı yapacağız. 2050'de daha
ilerlemiş dünya liginde Türkiye, 2100'de dünyada söz sahibi Türkiye. Bu yüzyıl bizim yüz yılımız olacak. Şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun. Onlardan bize manevi himaye ve desteklerini esirgememelerini diliyor, dua ediyoruz. Yolumuz, yolunuz açık olsun" şeklinde konuştu.



Sarıkamış'ta donarak şehit olan askerleri anmak için Azerbaycan, Kırgızistan, Çeçenistan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'nin dört tarafından gelen yaklaşık 4 bin kişi Sarıkamış İlçesi'ne bağlı Kızılçubuk Köyü'nde toplandı. Anma etkinliklerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ak Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Kars Vali Ahmet Kara, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Kars Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı da katıldı.
Sarıkamış'ta hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğu ve kar kalınlığının 40 santimi geçtiği arazide ellerinde bayrak ve Atatürk posteri ile yürüyüşe geçti. Katılımcılar 7 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu takip ederek Soğanlı Dağları zirvesine ulaştı. Zirvede şehitler için okunan duaya 'Amin' diyen katılımcılar saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu. Katılımcılar, askeri bando eşliğinde marşlar okuyarak törenin yapıldığı Şehitlik Mahallesi'ne geldi. Kızılay görevlileri, alana
giriş yapan Mehmetçiğe kırmızı ve beyaz karanfiller atarak karşıladı. Komutanlar, harita üzerinde Sarıkamış Harekatı'nı anlattı.