İzmir’de doğalgaz dağıtımı ve işletmesini üstlenen İzmirgaz Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin Genel Müdürü Burçin Yandımata, tedarikçi ülkelerden Türkiye’ye doğalgaz sevkıyatında yaşanan soruna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sorun nedeniyle konutlara verilen doğalgazda hiçbir sıkıntı yaşanmadığını ve yaşanmasının da mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye’nin Azerbaycan’dan günlük 12 milyon metreküp, İran’dan 28 milyon metreküp doğalgaz aldığını, bu iki ülkeden yapılan kontratlar çerçevesinde günlük yaklaşık 40 milyon metreküp doğalgaz alımının gerçekleştiğini kaydeden Yandımata, şunları söyledi: "Azerbaycan’dan gelen gaz miktarı son dönemde 6-7 milyonlara düştü.

Bunun bir nedeni vardı; Azerbaycan’da gazın çıktığı kuyulardaki problemler ve kış koşulları. Sayın Bakanımız’ın açıkladığı gibi gaz durduruldu. İkincisi de İran’da kış koşullarından dolayı İran’ın kendilerine yetmez duruma geldi, bu yüzden veremedi. Ama Azerbaycan’daki problem halloldu, gaz gelişi normalleşmeye başladı."

Gaz tüketimindeki artışa rağmen sorun yok

Yandımata, Türkiye’nin geçen yıl aynı dönemlerdeki günlük 170 milyon metreküp doğalgaz tüketiminin, bu yılki kış şartları nedeniyle 190-192 milyona çıkmasına rağmen doğalgaz arzında bir problem olmadığına dikkati çekti.

Bir kaynaktan gaz akışındaki azalmanın, diğer tedarikçilerden telafi edilmesinin mümkün olduğunu, yaşanan bu durum karşısında da bunun yapıldığını dile getiren Yandımata, şunları kaydetti: "Gaz akışındaki azalma, diğer tedarikçilerden yani Rusya ve Ukrayna’dan daha fazla gaz alarak ve daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik ederek tolere edildi. Bu şekilde de atlattık. Geçtiğimiz günlerde BOTAŞ ’zor gün’ ilan etti. Ama zor gün ilan edildiğinde bile kimsenin gazı kesilmedi. Zaten buradaki amaç, konutların gazının kesilmemesi. O duruma da gelmez Türkiye. Elindeki gaz, her şekilde konutlara yeter."

"İzmir’de doğalgaz satışı geçen seneye oranla iki kat arttı"

Yandımata, kış şartlarının geçen yıla oranla daha ağır geçmesinin İzmir’deki doğalgaz tüketimini de artırdığını belirterek, "İzmir’de geçen sene ocak ayında konutlara 23 milyon 820 bin metreküp gaz satmışız. Bu sene bu 49 milyon metreküpe çıktı. Yani iki katından daha fazla artış oldu. Bunda abone sayısındaki artışın yanında havaların bu yıl daha soğuk geçmesinin etkisi var.

Şubat ayında da bu miktarlarda gaz kullanılır" dedi.

Doğalgaz tüketiminde bu yıl ülke genelinde ise yaklaşık yüzde 12’lik bir artış beklendiğini kaydeden Yandımata, 2011 yılında 42-44 milyar metreküp doğalgaz kullanan Türkiye’nin, bu sene 48-50 milyar metreküp doğalgaz kullanmasının tahmin edildiğini bildirdi.