Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç, ülkede bir süredir devam eden ve zaman zaman yerleşim yerlerini tehdit eden orman yangınlarının söndürülmesi konusunda Türkiye'den resmi yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.
Bakan Ahmetoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Mostar kenti ile Konyits, Yablanitsa, Srebrenitsa ve Bratunats'ın ormanlık alanlarında devam eden yangınlara müdahale konusunda yerli kurumların kapasitelerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Yangınların ciddi bir şekilde halen devam ettiğini belirten Ahmetoviç, bugün sabah saatlerinde Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız'la görüştüğünü, Türkiye'den yangınların söndürülmesine ilişkin resmi olarak yardım talebinde bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'nin göndereceği uçak için özel yakıt gerektiğini, bu yakıtın temini için araştırma başlattıklarını ifade eden Ahmetoviç, "Türkiye'nin bir amfibik uçağının gün boyunca, eğer yakıtı temin edilirse, ülkemizdeki yangınlara müdahale etmek üzere Bosna-Hersek'e gelmesini bekleyebiliriz. Bunun için de bu tip uçakların kullandığı özel yakıtın temin edilmesi için yoğun çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Ahmetoviç, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan uçakların kullandığı yakıtın Bosna-Hersek'te sadece bir şirkette bulunduğunu ve bunun miktarının yaklaşık 6 ton olduğunu anlatan Ahmetoviç, "Bu tip yakıtın bulunduğu tek yakın ülke Polonya'dır. Komşu ülkeler, amfibik uçakları kullanmalarına rağmen bu tip yakıttan yüksek miktarda bulundurmuyor" dedi.
Bu arada, Bosna-Hersek'te yaz mevsiminin kurak geçmesi, beklenen yağışların gerçekleşmemesi, orman zengini olan ülkeyi yangın afetiyle başbaşa bıraktı, ülkenin birçok bölgesinde farklı noktalarda yaklaşık 2 hafta önce başlayan yangınlar yerel kaynakların kısıtlı olması ve ülkedeki karışık siyası yapı nedeniyle bir türlü söndürülemiyor. Bosna-Hersek'in uluslararası toplumdan yardım çağrısı üzerine bugüne kadar sadece Rusya tarafından gönderilen helikopterle müdahale ediliyor.
Bosna Hersek Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç de dün AA'ya yaptığı açıklamada, ülkedeki orman yangınların söndürülmesi için Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve ülkedeki kurumların kapasitelerin yetersiz olduğunu belirtmişti.