Cemil Çiçek, Dolmabahçe Sarayı'nda katıldığı sergi açılışında yaptığı konuşmanın başında Kayseri Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü önünde patlayıcı yüklü bir otomobilde gerçekleştirilen saldırıya değindi. Çiçek, “Bugün Kayseri Pınarbaşı’nda meydana gelen terör eylemiyle ilgili olarak hayatlarını kaybeden güvenlik görevlilerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Güvenlik teşkilatımızın, ailelerinin ve milletimizin balı sağ olsun. Türkiye’nin bugün için en önemli, en öncelikli, en fazla derinliği olan sorunu terör sorunudur” diye konuştu.

Türkiye’nin terör sorunuyla uzunca zamandan beridir mücadele ettiğini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi;

“Hepimiz kabul etmeliyiz ki bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sorunudur. Hükümetleri aşan bir sorundur. Çünkü terör eylemlerinin başladığı günden bugüne ülkede neredeyse yarım asra yakın bir zaman geçmiş oluyor. O nedenle mesele bir devlet sorunudur ve partiler üstünde bir sorundur. Bunu değerlendirirken bu özelliğini göz ardı etmeden değerlendirmek gerekecektir.”

TBMM Başkanı Çiçek, terörün birkaç kişinin bir araya gelerek ortaya koyduğu bir eylem olmadığının altını çizerek, “Baştan beri ifade etmeye çalıştığım gibi maalesef uluslar arası boyutu olan, uluslar arası destekçileri olan ve dış politikanın bir enstrümanı olarak kullanılan bir yöntemdir ve bu acıyı da dünyada en uzunca zamandan beri yaşayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Kaybettiğimiz her insanımız sıfatı ne olursa olsun, ister devlette görev yapsın, ister sade vatandaş olsun, hatta vatandaşımız olmayan başka ülkelerden ülkemize gelen ve bu belayla muhatap olmuş, bu ülkede canını kaybeden herkes bizim yüreğimizi yakıyor, canımız yanıyor. Zaten bu işler de bunun için yapılsın, Türkiye istikrarsızlaşsın, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili endişeler oluşsun ve terör eylemleri üzerinden bir iç kargaşa çıksın gibi birçok sebeple bu eylemler yapılır ve Türkiye uzunca beridir bu belayla uğraşıyor. Canımız yansa da, yüreğimiz yansa da Türkiye tüm imkanlarıyla terörün üstesinden gelmek, terör eylemlerini asgariye indirebilmek için tüm hükümetler, devletin tüm kurumları elden gelen çabayı gösteriyor ve göstermeye de devam edecektir” dedi.

Terör konusunda maalesef uluslar arası bir işbirliğinin yeterince olmadığını anlatan Çiçek, ‘İşbirliği yapıyoruz’ diyenlerin de yapması gerekenlerin onda birini bile zor yaptıklarını söyledi. Çiçek, “Bunun ispatı ortadadır. Çünkü terörü kınamak yetmiyor, terör konusunda samimi bir işbirliğini ihtiyaç var,o da uluslararası camiada yoktur. Taziye konusunda acele eden ülkeler, işbirliği konusunda olabildiğinde ihmalkar, umursamaz ve aymazdır. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kurumlarıyla ve milletimizle beraber, milletimiz terörün oyununa bugüne kadar gelmemiştir, terörün tuzağına düşmemiştir. Türkiye kendi imkanlarıyla, kendi kabiliyetiyle bu sorunu çözmeye ve üstesinden gelmeye de gayret ediyor. Tekrar şehitlerimize rahmet diliyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” şeklinde konuştu.

Çiçek, bu coğrafyanın zor bir coğrafya olduğunu ve bu coğrafyada sosyal dokusu, yapısı güçlü olan toplumlar, milletler ve güçlü devletlerin varlığını sürdürebildiğini belirterek, “Milletimiz güçlüdür, devletimiz de bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürecek hem siyasi iradeye, hem de kararlılığa sahiptir. Biz bu mücadeleyi eninde sonunda bir noktaya getireceğiz. Hayat devam ediyor. Bir taraftan bu mücadeleyi sürdürürken, diğer taraftan ülkeyi daha ileri bir noktaya her alanda taşıyabilmek için elden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.