Yıldırım,yaptığı açıklamada, 2003 yılında uygulamaya konulan sivil havacılıkta serbestleşmeyle Türkiye'de havacılık sektörünün ''uçmaya'' başladığını belirterek, havacılıkta yaşanan hızlı gelişmelerin yoğun talep oluşturması sonucunda yeni havalimanlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Havacılık sektörüne verdikleri önem paralelinde, sektörde yoğun talep oluştuğuna dikkati çeken Yıldırım, ''2002 yılında toplam yolcu trafiği 33,8 milyon yolcu iken bu sayı bugün 120 milyona dayandı. Özellikle iç hat yolcu trafiğinde yaşanan yüzde 479,4'lere varan artış neticesinde, hükümetimiz havacılık sektörü alt yapısında çok ciddi bir yatırım atağı başlattı'' dedi.

''İlk kez bütünüyle özel sektör eliyle işletilecek''

Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğine sahip Zafer Havalimanı'nın da sektöre olan yoğun talep neticesinde doğduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

''Zafer Havalimanı'nda yurt içi ve yurt dışı uçuşlar gerçekleştirilecek, büyük gövdeli uçaklar inebilecek, Kütahya il sınırında olmasına karşın sadece bir kente değil bölgeye hizmet verebilecek özellikte bir havalimanı. Özellikle yurt dışı uçuşları açısından İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinde büyük bir yük var. Böylece hem bu yükü azaltmış olacağız hem de yurt dışı uçuşlarda İstanbul aktarmalı uçuş derdinden kurtarmış olacağız.''

Bugüne kadar terminaller, Yap-İşlet-Devret (YİD) veya kiralama modeliyle ihale edildiğini anlatan Yıldırım, ilk kez havalimanının tüm tesisleriyle YİD modeliyle ihale edildiğini söyledi.

Yıldırım, Zafer Havalimanı'nın ilk kez bütünüyle özel sektör eliyle işletileceğini, bu anlamda gerek kamunun gerekse özel sektörün ilk tecrübesi olacağını kaydetti.

''Yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak''

Havalimanının hizmete açılmasıyla ilk etapta yaklaşık 200-250 kişiye doğrudan, 500-700 civarında kişiye de dolaylı istihdam oluşturacağını bildiren Yıldırım, artan trafik ve talep doğrultusunda bu sayıların daha da artacağını, bölgede sosyal hayata ve ekonomiye canlılık katacağını kaydetti.

Projenin yapım ve işletme döneminde, ''Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'' illerinin mevcut potansiyelinin değerlendirilmesine, bölgenin termal turizmine ve sanayisine büyük katkı sağlayacağını belirten Yıldırım, ''Bu kapsamda turizm tesislerinin mevcut yatak kapasiteleri artacak. Buna bağlı olarak istihdam büyüyecek ve buradan alınan itici güç ile iç ve dış turizm gelişecek, ulaşımın getirdiği avantajla diğer sektörlerin önü de açılacak'' dedi.

Bakan Yıldırım, yurt içi ve yurt dışı hava yolu taşıyıcıları, yer hizmet kuruluşları, yiyecek-içecek üniteleri, duty free (gümrüksüz) satış mağazaları, gümrük, emniyet, güvenlik, hizmetleri ile temizlik bakım-onarım gibi yardımcı hizmet aktiviteleriyle projenin bölgeye önemli bir sinerji yaratacağını belirtti.

Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğine sahip Zafer Bölgesel Havalimanı'nın inşaat süresini öne çektiklerini, yapımcı şirketin yoğun çalışmalarıyla erkenden açılışının yapıldığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Sözleşmeye göre Nisan 2014 tarihinde tamamlanacaktı. Fakat bir an önce bu hizmeti bölgeye kazandırmak istedik, yapım ve işletim ihalesini kazanan IC-İÇTAŞ konsorsiyumuna çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Toplam yatırım değerinin 155 milyonlar olan bu proje bölgeye önemli katkılar sağlayacak.''

Zafer Havalimanı

DHMİ Genel Müdürlüğü'nce yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen havalimanının yapımı ve işletilmesi, IC İçtaş İnşaat firması tarafından 29 yıl 11 ay işletme süresi, 3 yıl da yatırım süresi olmak üzere toplam 32 yıl 11 ay süreyle üstlenildi.

23 Aralık 2010'da sözleşme imzalandı ve yer teslimini sonrası temel atılıp inşaata başlandı. Yaklaşık 18 ay gibi kısa bir sürede, sözleşmede öngörülen tarihten yaklaşık 18 ay önce inşaat tamamlandı.

Havalimanı, 3 bin metre boy, 45 metre eninde beton kaplamalı, her türlü hava koşullarında iniş ve kalkış yapılabilecek teknik cihazlarla donatılmış pist, bağlantı taksi yolu ve 5 uçak kapasiteli aprondan oluşuyor. 17 bin 600 metrekare kapalı alana sahip terminalde ise 20 check-in noktası, 4 çıkış kapısı, iç ve dış hat gelen yolcu salonları bulunuyor. Özellikle check-in noktaları ve diğer bölümler, en ileri teknolojileri kullanılarak, yolcu ve bagaj güvenliğini maksimum seviyede temin eden cihazlarla donatıldı.