Twitter, dün aldığı kararla ilk kez ülke yasalarına göre spesifik bir karar vererek, Almanya’nın belli bir içeriğe erişmesini bloke etti. Dünyanın en büyük mikroblogu, Aşağı Saksonya eyaleti tarafından milliyetçi sosyalist ideoloji yaymak ve özgür demokrasiye karşı gelmek suçlamalarından yasaklanan Besseres Hannover örgütünün mesajlarını, ‘ülkelerin alıkonduğu içerik’ kapsamında bloke etti.

Twitter’ın baş hukuk danışmanı Alex Macgillivray, şirketin ilk kez bu kapsamda bir ülkede belli bir içeriği yasakladığını doğruladı. Ocak ayında açıklanan uygulama, böylece ilk kez kullanılırken, neo-Nazi örgütünün mesajlarına Almanya dışındaki ülkelerde erişim sağlanabileceği ifade edildi.

Hannover polisi, 25 Eylül’de Twitter’a yaptığı başvuruda, söz konusu grubun yasaklanmasını istemişti. Hannover eyaleti yetkilileri, grubun mal varlığına el konduğunu ve sosyal ağdaki hesaplarının da kapatıldığını belirtmişti. Hannover savcılığı da, Besseres Hannover grubunun ırkçı nefret yaymak ve suç örgütü kurmak suçlarından yargılanacağını açıkladı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMASI

Twitter, Alman yetkililerin talebi üzerine ilk kez bir ülkeyi belli bir içerikten mahrum bırakırken, bazı gözlemciler alınan kararın ifade özgürlüğüyle çatıştığını belirtti.

Londra merkezli Index on Censorship adlı örgütten Kirsty Hughes, “Bu durum hem demokratik ülkelerin hem de otoriter rejimlerin internette sansür talep etmelerine davet çıkarıyor” ifadesini kullandı.

Twitter, kendi sayfasından yaptığı açıklamada, kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve yerel yasalara saygı gösterdiğini, “özgür bilgi alışverişinin küresel alanda olumlu bir etkisi olduğuna’ inandıklarını belirtti.