Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Topbaş, trafiği rahatlatmak için planladıkları yeni projeler hakkında bilgi verdi.

İstanbul trafiğindeki yeni uygulamaya ilişkin Topbaş, “ Türkiye'de ilk defa yapılan uygulama bu. Avrupa'da gözlemleyip takip ettiğimiz uygulamaydı.

Bariyerlerle yolu ayırmıyoruz, sabah 07.00-10.00 akşam 16.00-20.00 saatleri arasında otobüsler geçebilecek. Bu da toplu taşımayı özendirmek adına yaptığımız bir şey. Tüm bu çalışmalar İstanbullunun ulaşımını kolaylaştırmak için.” şeklinde konuştu.

Otobüs Yaklaşınca Işık Yeşile Dönecek
Topbaş, ayrıca otobüslerin ışıklı kavşaklara yüz metre yaklaştığında ışığın yeşile dönmesiyle trafiğin daha akışkan olabileceği bir sistem üzerinde uzmanların çalıştığını söyledi.

Üç Yolculu Otomobile Geçiş İzni
Çalışmaların Elektronik Denetleme Sistemi'ndeki (EDS) kameralarla denetleneceğinin altını çizen Topbaş,”Bu çalışmalar dahilinde, Amerika'da olduğu gibi termal kameralar ile denetlenen otomobillerin en az 3 yolcu ile geçebileceği bir sistemi de getirebiliriz” dedi.

İstanbul'da otomobillerin doluluk oranının ortalama 1,5 kişi olduğuna dikkati çeken Topbaş, “saatte bir şeritten bin 200 araç geçtiğine göre, saatte bir yerden bir yere geçen yolcu sayısı 2 bin kişi bile değil. Çokça şeritler bile yapsanız İstanbullunun bir yerden bir yere naklini sağlayamazsınız. Yönetim olarak toplu taşımaya yönlendirmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.