Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından cam üfleme sanatçılığı tescil edilen Pekeş(34), unutulmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışarak sanatı gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Cam sanatını Türkiye'ye ve dünyaya tanıttığını anlatan Pekeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır cam eritme ve işleme işiyle uğraştığını belirterek, 7 yıldır da cam ile ilgili sanatsal faaliyetler yaptığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı resmi cam üfleme sanatçısı olduğunu aktaran Pekeş, ''7 yıldır aktif olarak yaptığım cam üfleme sanatını, Almanya, Türkmenistan, Kazakistan, KKTC ve Gürcistan gibi ülkelerde tanıttım. Yurtdışı gezilerimizi sürdürerek ülkemizin cam üfleme sanatını dünyaya tanıtmaya devam edeceğim'' diye konuştu.

- Cam işi baba mesleği -

Baba mesleği cam işinde çocukluğundan bu yana çalıştığını dile getiren Pekeş, şunları kaydetti:

''Babam Hasan Hüseyin Pekeş, 40 yıldır Türkiye'de üniversitelerin laboratuvar bölümlerine cam malzeme imalatı yapıyor. Babamla işimizi sürdürürken cam üfleme sanatına merak saldım ve bu sanata başladım. Zamanla ortaya güzel eserler çıkarttığımı fark ettim. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı resmi cam üfleme sanatçısı olmak için başvuruda bulundum. İki yıl boyunca yaptığım çalışmalar izlendi ve resmi sanatçı olmam onaylandı. Şu an Türkiye'de sayılı sanatçılardan birisiyim.''

Cam üfleme sanatıyla ilgili kurs verdiğini de anlatan Pekeş, sanatın unutulmaya yüz tuttuğunu ancak kurslara ilginin bir hayli fazla olduğunu belirterek, bu durumun sevindirici olduğunu söyledi.