CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis’te Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora, oyuncular Aliye Uzunatağan, Sezai Aydın, Celile Toyon, Can Başak ve Arda Aydın ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Yaklaşık 2 ay kadar önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldığını hatırlatan Nazlıaka, bu değişiklikle sanatçıların ‘sanatın içinden kovulduğunu’ söyledi. Daha sonra devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi konusunun gündeme geldiğini belirten Nazlıaka, “Sanat bir toplumun aynasıdır. Sanat ve sanatçı demokrasinin, özgürlüğün, eleştiri kültürünün, hoşgörünün de ayın zamanda teminatıdır bir toplumda. Türkiye’de sanatın terk edilmesine izin vermemeliyiz. Bu yapacağımız basın açıklamasını bir nevi karanlığa yönelik bir çığlık olarak da düşünebilirsiniz” dedi.

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve partilerin grup başkanvekilleriyle görüşeceklerini belirterek, “Heyet olarak öncelikle Şehir Tiyatrosu oyuncuları daha sonra ödenekli tiyatrolardaki tüm bu oyuncular ve bütün sanatçıları temsil etmeye çalışacağız. Milletvekillerimize onların sanatçıları olarak bir temel meseleyi anlatacağız. Öncelikle 98 yıllık bir kurumun ne anlama geldiğini iki yıl sonra 100 yaşına gelmesinin tüm dünya açısından ne ifade ettiğini anlatacağız. Tüm partilerden milletvekillerimize sanatın neden gerekli olduğunu neden sanatın kamu finansmanıyla desteklenmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız” dedi.

“SAYIN BAŞBAKAN İLE DE MUHATAP OLMAK İSTİYORUZ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talepleri olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Alabora, “Biz bugün Meclis’i önce muhatap almayı ve milletvekillerimize bunu anlatmak için geldik. Hükümet ve Sayın Başbakan ile de muhatap olmak istiyoruz. Bugün Ankara’da belki de ilk ne demek istediğimizi anlatacağımız ve milletvekillerini muhatap alacağımız ilk gün olacak. Buradan sonra gerek Cumhurbaşkanımız gerek hükümet gerek Başbakan’a muhatap almak zaten ilk günden beri dile getirdiğimiz şeydi” diye konuştu.
Alabora, TBMM Başkanı Çiçek ile saat 11.00’de, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile saat 13.30’da, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile saat 11.40’da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile saat 17.00’de CHP Genel Merkezinde, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile de saat 17.30’da görüşeceklerini bildirdi. Alabora, BDP Grup başkanvekiliyle de saat 14.00 ile 17.00 arasında görüşeceklerini söyledi.:

Sanatçı Aliye Uzunatağan ise ‘Muhafazakar sanat’ kavramını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine, “50 yıllık sanatçıyım. 30 yıla yakın da hocalık yapıyorum. Muhafazakar sanat diye bir sanat tanımıyorum. Bu kavramı kim ortaya attıysa sanatta muhafazakarlık olmaz. Muhafazakar sanat diye bir sanatı tanımıyorum. Sanatın sağı solu öylesi böylesi şöylesi olmaz” dedi.