Karanlık tablo devleti harekete geçirdi. Mücadele için kapsamlı bir eylem planı hazırlandı.
Operasyonlarda ele geçirilen kaçak sigaramiktarında yaşanan patlama devleti harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iki yıllık 'Tütün ve Tütün Ürünleriyle Mücadele Eylem Planı' hazırlandı. Başta sigara olmak üzere kaçakçılıkla mücadele için büyük şehirlerin emniyet müdürlüklerinde müstakil 'Kaçakçılık Şube Müdürlüğü' kurulmasına karar verildi.
Bu arada uyuşturucu ticareti yapan bin 265 kişinin uyuşturucu ticaretini bırakıp cezası az, kârı çok yüksek olan sigara kaçakçılığına başladığı tespit edildi. Sigara kaçakçılığındaki rekor artış devleti yeni önlemler almaya sevk etti. Kaçakçılık oranındaki artış Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) raporuna girdi.
Rapora göre 2007 yılından 2010 yılına kadar resmi sigara tüketimi rakamlarında bir değişiklik olmadı. Bu dönemde tüketim aniden düştü ancak yakalanan kaçak sigara miktarı patladı. 2007'de 5,37 milyar, 2008'de 5,39 milyar, 2009'da 5.37 milyar paket sigara tüketildi.
2010'da bu rakam 4,60 milyar paket, 2011'de 4.56 milyar paket olarak gerçekleşti. Buna karşılık polis tarafından yakalanan sigaramiktarı 2007'de 11.8milyon, 2008'de 10.6milyon, 2009'da 10.1milyon olurken, bu rakam 2010'da 43.5milyon pakete, 2011'de 69.4milyon pakete fırladı. Devletimilyarlarca lira vergi kaybına uğratan sigara kaçakçılığının aynı zamanda terör örgütlerinin de en önemli gelir kaynaklarından biri olması yetkilileri harekete geçirdi. Sigara kaçakçılığına yönelik etkinli birmücadele planı için çalışma başlatıldı.
EYLEM PLANI HAZIR
İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TAPDK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birlikte yürütülen 'Tütün ve Tütün ÜrünleriyleMücadele EylemPlanı' hazırlandı.
Bu kapsamda büyükşehirlerin emniyet müdürlüklerinde müstakil 'Kaçakçılık Şube Müdürlüğü' kurulması kararlaştırıldı.
İlk olarak Ankara'da hayata geçirilen Kaçakçılık Şube Müdürlüğü İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da da faaliyete geçirilecek. Bu müdürlüğün başta sigara olmak üzere, akaryakıt, alkollü içki, tarihi eser, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele edeceği kaydedildi.Halen birçok ilin emniyetmüdürlüklerinde kaçakçılıklamücadele birimiMali Büro'nun altında bir 'kısım' olarak faaliyetini sürdürüyor.
BOŞ DEPO KALMADI
Bu arada kaçak sigaraya müdahalede en büyük sıkıntılardan birinin, binlerce paket sigaranın operasyonun başındanmahkeme sonuçlanıncaya kadar saklanması gösterildi. Bazı mahkemelerin yıllarca sürmesi nedeniyle paketlerin yıllarca muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu sebeple operasyonu yapan birimlerin depoları bu şekilde işgal edilmiş oluyor. Şu andepolarda yer kalmadı
Yasal boşluk var
Eylem planında kolluk kuvvetlerinin sigara kaçakçılığı ile mücadelede yasal boşlukların doldurulması talep edildi. Özellikle metropol şehirlerde her köşe başında rahatlıkla görülebilen kaçak sigara satıcılarına bürokratik engellerden ve yasal boşluklardan dolayı güvenlik birimlerinin müdahale etmediği kaydedildi.
Sadece İstanbul'da sokaklarda gezen 'Önleyici Hizmetlere' ait 12 bin polisin olduğuna hatırlatan yetkililer, böylesine bir sayıyla sigara kaçakçılığına göz açtırılmaması gerektiği halde kaçakçıların sokaklarda faaliyetine devam ettiği vurgulandı. Kaçak sigara satmanın hukuki cezasının az olması, maddi gelirinin yüksek olması ve kolluk kuvvetlerinin göz yumması nedeniyle ciddi artışların yaşandığı belirtildi.
Uyuşturucudan ölüm transferi
Sigara kaçakçılığına ilişkin faaliyetleri masaya yatıran kolluk kuvvetleri çok ilginç de verilere ulaştı. Daha önce uyuşturucu satmak, pazarlamak suçlarından haklarında işlem yapılan 1265 kişinin uyuşturucu kaçakçılığını bırakıp sigara kaçakçılığına girdiği tespit edildi. Sigara kaçakçılığında tutuklama olmayışı, cezasının çok az oluşu ve kârının yüzde 400'lerde olması ve mevzuat gereği çoğu zaman kolluk kuvvetleri tarafından görmezden gelinmesi kaçak sigara satışlarını artıran faktörler olarak sıralandı.
Araca el konulamıyor
Sigara kaçakçılığıyla mücadeledeki bir başka olumsuzluk ise kaçakçılık yapılan araca el konulamaması gösterildi. Güvenlik güçlerinin ancak 'zula' tabir edilen özel bölüm yapılmış araçlara el koyabildiğine dikkat çeken yetkililer, zulası olmayan araçlara kaçakçılık yaparken yakalanması halinde el konulmasının kaçakçılarda caydırıcı etkisinin olacağını vurguladı. Sigara kaçakçılığının terör örgütünün ciddi gelir kaynaklarından biri olduğu belirtilirken Türkiye'ye kaçak sokulan sigaradan katır başına 7 dolar aldığı da terörist ifadelerinde itiraf edildi.
Bazı yargı görevlilerinin "Adamlar teröristlik yapmamış ya sigara kaçırmış” diyerek suçu hafife almalarının da kaçakçıların işine yaradığı belirtildi.
8 liranın 6.42’si vergi
ÖTV ve KDV'nin yükselmesinin kaçak sigaraya olan rağbeti arttırdığı tespit edildi. Türkiye'de satılan 8 liralık bir paket sigaradan 5.20 lirası ÖTV, 1.22 lira KDV olmak üzere toplam 6.42 lira vergi alındığına dikkat çekildi. Sigaradan alınan vergi miktarında Türkiye'nin yüzde 80.2 ile dünyada 4'üncü sırada olduğu kaydedildi. Dünyada sigaradan en çok vergiyi yüzde 86.7 ile İngiltere'nin aldığı onu da yüzde 85.7 ile Yunanistan ve yüzde 80.4'le Fransa'nın izlediği aktarıldı. Türkiye'yi yüzde 75.2 ile İtalya, yüzde 73.1 ile Hollanda izledi.  Bilal Şahin- Bugün