Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen proje tanıtım toplantısında konuşan Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, emniyet teşkilatının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, başta gençler arasında olmak üzere herkesi etkileyebilen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutlu madde bağımlılığı sorunuyla emniyet teşkilatının önemli bir mücadele yürüttüğünü kaydetti.

Sadece bireyi değil toplumun bütün kesimlerini etkileyen, tedavi maliyeti önleme maliyetinden fazla olan uyuşturucu madde bataklığının kurutulmasının toplumun tüm fertlerinin bilinçlendirilerek topyekun bir mücadele ile sağlanabileceğini ifade eden Yüksel, ''Bu açıdan toplumda yaşayan hiç kimse kendisini bu problemden azade göremez. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü olarak bağımlılık yapıcı maddelerin ticaretini yapan uyuşturucu tacirlerine karşı önemli operasyonlar yaptık. Kararlı mücadelemiz hız kesmeden devam edecektir. Bir yandan uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlar devam ederken diğer yandan öğrenciler ve gençlerimiz olmak üzere halkımızın tamamına yönelik bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirmekteyiz'' şeklinde konuştu.

İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu zamana kadar 7 bin 211 öğrenci, 215 öğretmen, 135 kamu personeli, bin 82 vatandaşa toplam 97 adet bağımlılıkla mücadeleyle ilgili konferans verdiğini kaydeden Yüksel, şöyle devam etti:

''Ülkemizin kanayan yarası olan madde bağımlılığıyla mücadelede toplumumuzun tüm kesimlerine ulaşabilmek adına hazırlamış olduğumuz 'Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesi'ni bugün hayata geçirdik. Bu projeyle zamanının bir kısmını kahvehanelerde geçiren vatandaşlarımızı, uyuşturucu tacirlerine karşı yaptığımız mücadelede yanımızda görmek istediğimizi anlatmayı hedefliyoruz.''

-''Bizim hedef noktamız babalar''

Projeyi hazırlayan Nevşehir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) Müdürü İbrahim Altıntaş da projenin amacıyla ilgili verirken, şunları kaydetti:

''Toplum halinde yaşayan insanların sosyalleşme sürecine katkı yapması ve madde kullanan şahısların belirli aralıklarla uğradıkları yerler arasında olmasından dolayı oyun, baskılı ve eğitim materyallerinin araç olarak kullanılması suretiyle madde kullanımı ve bağımlılığının önlenmesini, toplum sağlığının korunması ve toplumsal farkındalık oluşturulmasını hedefledik.''

Proje kapsamında emniyet müdürlüğü teknik personeli tarafından tasarımı yapılan yeni oyun kağıtlarında madde kullanımı ve bağımlılığın önlenmesini ifade eden slogan ve çeşitli fotoğraflar kullanıldığını belirten Altıntaş, şöyle devam etti:

''Projemizde Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ile bağlantıya geçerek özellikle afiş ve broşürler konusunda işbirliği yaptık. Bizim hedef noktamız babalardı. Nevşehir'de okullarda velilere yönelik programlar gerçekleştirdik. Burada dikkatimizi çeken nokta genelde bu programlarımızı anneler takip ediyordu. Babalara ulaşmak son derece önemliydi, çünkü baba çocuklar için daha önemli bir rol model. Babalara da ulaşmak için bu projeyi hayata geçirdik. Özellikle kahvehanelere yöneldik ve oda yönetimiyle görüşüp bu proje kapsamında hazırlamış olduğumuz mesaj içerikli oyun kağıtlarımızı, okey ıstakasının arkasına yapıştırmak için hazırladığımız çıkartmaları, afişlerimizi, broşürlerimizi il merkezi ve ilçelerde bulunan kahvehanelere dağıtımını yapacağız. Bu hazırladığımız oyun kağıtlarını sadece kahvehanelere dağıtacağız. Çünkü oyuna özendirme gibi bir algı uyanmamasını istiyoruz. Zaten kahvehanelerde oyun oynanıyor, en azından bizim uyarıcı mesajlarımızın olduğu kağıtlar kullanılırsa bir farkındalık oluşturabilir diye düşünüyoruz.''

Toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü ile emniyet mensupları katıldı.