İstanbul Valiliği, deprem gerçeğine dikkat çekmek ve 14 milyon İstanbullu'yu olası bir depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla 'Harekete Geç' adı altında bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında vatandaşlar depreme karşı bilinçlendirilecek.

İstanbul Valiliği, olası bir deprem durumunda görülecek zararı en aza indirgemek ve bireysel olarak afetlere hazır olmak için 18-25 Mayıs tarihleri arasında 'Harekete Geç' adı altında bir kampanya başlattı. Kamuoyunu eğitici, aydınlatıcı, film ve afişlerle desteklenen kampanya, İstanbul'da yaşayan yaklaşık 14 milyon vatandaşı depreme karşı bilinçlendirmeyi, eğitmeyi ve Güvenli Yaşam Gönüllüsü sayısını arttırmayı hedefliyor. Kampanyada 'Harekete Geç Eğitim Al, Harekete Geç Gönüllü Ol, Harekete Geç Önlem Al' sloganları kullanılarak deprem gerçeğine dikkat çekiliyor.

Kampanyanın basına tanıtımı toplantısında konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 'Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Ve bunu yaygın bir kampanya ile sizler aracılığı ile halkla paylaşıyoruz. Konu ile ilgili reklamlarımızı ve afişlerimizi billboardlarda ve köprülerde halkın görebileceği bir şekilde kullanacağız. Halkın depreme karşı bilinçlenmesi adına gerekli bütün çalışmaları yürüteceğiz'' dedi.

Vali Mutlu, kampanya ile ilgili yapığı açıklamanın ardından sonra soru cevap kısmına geçti. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vali Mutlu, Deprem Yasası ile ilgili sorulan bir soruya ise çarpıcı cevap verdi. Deprem Yasası'nın hayati önem taşıyan bir yasa olduğunu belirten Vali Mutlu, 'Bu yasa İstanbul başta olmak üzere deprem riski taşıyan bütün illere hayırlı olsun. Çok hayati bir yasaydı. İstanbul'da biz yıllardır kamu binalarının risklerinin azaltılması ile ilgili yoğun çabaları sürdürürken diğer alanlarda insanlarımızın oturduğu riskli özel konut alanlarda artık bu riskler ayyuka çıkmış. Ama maalesef çok bir şey yapamadık. İşte biz bu kampanyada da ifade ettiğimiz gibi tedbir alabilme konusunda harekete geçebilme kapasitemiz zayıftı. İnsanımız arzu ediyor, tedbir almak istiyor ama işbirliği yapamıyor. Bir araya gelemiyor. Vatandaşımızın başta güvenliği canı en aziz olan şey budur. O canı korumak bizim en temel amacımızdır. Birinci görevimiz vatandaşımızın güvenliğini sağlamak ve canını korumaktır. Bana göre fevkalade kıymetli ve önemli bir yasa çıkmıştır. Yasanın ruhu tamamen insanımıza sahip çıkma amaçlıdır. Hiçbir zaman vatandaşı mağdur etmek gibi bir düşünce içinde hazırlanmamıştır. Zaten parlamento vatandaşın mağdur olacağı bir yasa çıkarmaz. Meclis milletin meclisidir ve milletin iyiliği için yasa hazırlar. Bana göre bu yasa parlamentonun çok değerli çalışmalarından biri olmuştur' diye konuştu.

'OLASI DEPREMİN BİLANÇOSUNU SÖYLEMEYE DİLİM VARMIYOR'
'İstanbul'da yaşanabilecek olası bir depremin bilançosunu söylemeye dilim varmıyor' diyen Vali Mutlu, bunu korkutmak amacı ile söylemediğini vurguladı. Vali Hüseyin Avni Mutlu, 'Tahmin edilen belli şiddette yaşanabilecek bir depremde kaybedeceğimiz can ve yaralı sayısını söylemeye dilim varmıyor. Bu rakamları toplumuzun korkacağı ve ürkeceği gerekçesi ile de açıklamam mı gerekiyor yoksa açıklamamam mı gerekiyor onu da bilemiyorum. Ama herkes bunu biliyor. Binlerce yıkılacak ev oturulamayacak mekanlar ve sayıları 99 depreminin çok çok üstünde can kayıpları var. Böyle bir tablo için oturup bekleyemeyiz. Dolayısı deprem yasa ile fakire yol göründü gibi bir ifadeyi kabul etmek mümkün değildir. Fakire sahip çıkmak, fakirin daha nitelikli konutlarda oturtmak, risk altında oturan vatandaşlarımızı daha iyi daha nitelikli mekanlarda oturtmak amaçlıdır. Ve bu konuda devletimizin de kaynak noktasında ciddi bir kaynak sağlayacaktır. Kimsenin mağdur olmayacağı ve herkesin memnun kalacağı bir gelecek kurulacaktır' dedi.