Van’da önceki gün PKK’nın şehir yapılanması olan KCK’ya yönelik düzenlene operasyonda gözaltına alınan ve aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 6 kişi adliyeye çıkarılırken, 7 kişinin ise sorgusu sürüyor.

Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen operasyon kapsamında; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP İl Eş Başkanı Mihriban Şah, eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ile bazı partililer gözaltına alınmıştı. Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüp sorguları tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ve eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş, sabahın erken saatlerinde Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye çıkarıldılar.
27 Ocak 2012 tarihinde Başkale ilçesinden Diyarbakır’a giderken Bitlis-Tatvan karayolunda kaza yaparak yaralanan Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ise koltuk değneği ile adliyeye çıktı.
Öte yandan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, emniyetteki sorgusunun ardından önceki gün gece nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Çelik, Kalp rahatsızlığı olduğu ve tedavi gördüğü için çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin ise sorgusu halen sürdüğü ve önümüzdeki hafta başında adliyeye çıkartılacakları öğrenildi.

Van'da BDP'li belediye başkanlarına yönelik operasyon sonrası emniyetteki ifadeleri tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan ile BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, Eski İl Başkanı Cüneyt Caniş ve Van Belediye Başkan Kaya’nın danışmanı İhsan Güler, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Başta temizlik işçileri olmak üzere BDP'liler adliye önünde toplanmaya başlarken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, adliyeye giderken gazetecilerin sorularını cevapladı. Baydemir, yapılanların zulüm olduğunu ifade ederek, "Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı. Van daha depremin yaralarını sarmamıştı. Bu yapılan zulümdür. Bu zulüm bu akşam bitecek" dedi.

Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Selim Sadak ve BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, adliye binasına alındı. Baydemir'in korumasının binaya alınmaması kısa süreli tartışmaya neden oldu.