Yıllardır ekonomiye kazandırılması için büyük çaba sarfedilen yastık altındaki altın miktarıyla ilgili net rakam Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan geldi. Enflasyon raporunu açıkladığı toplantı sonrası soruları yanıtlayan Başçı, hane halkında en az 115 milyar dolar tutarında altın olduğunu belirtti.

Bu rakam Merkez Bankası'nın 12 Ekim'de açıkladığı toplam rezervlerinden de fazla. Merkez Bankası'nın 18 milyar doları altın, 96.6 milyar doları döviz olmak üzere toplam 114.6 milyar dolarlık rezervi bulunuyor.

İhracatta Irak 1 numara olur

Erdem Başçı, ihracattaki gelişmeleri değerlendirirken, son dönemlerde özellikle İran'a yapılan ihracatla dikkatleri çeken altınla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. İhracatın, esnek ve başarılı bir şekilde daralan pazarlardan genişleyen pazarlara kaydırıldığını belirten Başçı, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bir anlamda şansı, komşu ülkeler daha çok ithalatı artan ülkeler. Dünyada Afrika, Ortadoğu ve Rusya'da ithalat artıyor. Zor bölgelerdeihracat yapabiliyor musunuz bu önemli. Bizim işadamlarımız yapıyor. Bizim ihracat sıralamamızda, İtalya ikinciydi, sonra Irak ikinci sıraya yükseldi.

Bu hızla giderse gelecek sene Irak bir numara, Almanya iki numara olabilir. En çok altın ihracatımız İran'a yapılıyor. Ya altını Türkiye'de üreteceksiniz ya da stokları azaltacaksınız. Bizim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmada, hane halkında en az 115 milyar dolar tutarında altın var. Bu bir tahmin, Dünya Altın Konseyi daha yüksek bir tahmin veriyor.

Biz yıllar itibariyle net ithalattan toplaya toplaya geldiğimizde böyle bir rakam ortaya çıkıyor. Bunun bir kısmını vatandaşımız satıyor olabilir. Altının fiyatı çok arttı, bazı vatandaşlarımız satıyor. Jeopolitik risklerin ekonomiye herhangi bir yansıması olur, tedbir almamız gerekirse tedbiri alırız."