Lüksemburg'da toplanan AB içişleri bakanları, Almanya, Avusturya ve Fransa'nın karşı tutumu nedeniyle Türkiye'yle vizesiz seyahat müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki veremedi.

AB içişleri bakanlarının Türkiye ile ilgili açıklamasında, ''Özellikle Türkiye'ye odaklanılarak AB'nin üçüncü ülkelerle geri kabul anlaşmalarının durumu tartışıldı. Danimarka dönem başkanlığının hedefi bununla ilgili kararın daha sonraki aşamada alınmasıdır'' denildi.


AP'YE VİZE ÖNERGESİ

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu, AB'nin vize uyguladığı ülkelerle ilgili raporunda, vizelerin kaldırılacağı ülkeler belirlenirken Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarının da dikkate alınmasını istedi.

Türk asıllı Hollandalı Sosyalist Emine Bozkurt'un verdiği değişiklik önergesiyle rapora giren bu ifade sayesinde, Avrupa Adalet Divanı'nın ''hizmet sunumu'' için AB'ye seyahat eden Türk vatandaşlarından vize istenmemesine yönelik kararıyla uyumlu düzenlemelere gidilmesi gerekecek.

Emine Bozkurt, AP Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu'nunda kabul edilen vize raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Avrupa Adalet Divanı'nın hizmet sunumu için Avrupa Birliği'ne gelecek Türklere vize serbestisi sağlanması konusundaki Soysal Kararı gibi önemli kararlar uygulanmamakta ve bu konudaki Avrupa yasaları da mahkeme kararlarını yansıtmamakta. Temel Haklar Komisyonu bu durumun bu şekilde devam etmemesi gerektiğini söyledi. Bu rapor, Türk vatandaşları için vize serbestisi konusunda atılmış önemli bir adım'' dedi.