Finansbank, tamamına sahip olduğu Finans Emeklilik ve Hayat'ın hisselerinin satışı için Bank of America ve UBS ile çalışıyor ve şirket ile ilgilenen yabancı sigorta şirketleri arasında Fransız AXA, Japon Sompo Japan Insurance ve Hollandalı Aegon yer alıyor.

Finansbank, 13 Ekim 2011'de KAP'a yaptığı açıklamada, Finans Emeklilik ve Hayat hisselerinin satışı ve hayat sigortası ve elementer sigorta ürünlerine ilişkin sigorta şirketleriyle münhasır acentelik sözleşmelerinin yapılması konusunda stratejik alternatifleri değerlendireceğini açıklamıştı. Sürece yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Finans Emeklilik ve Hayat ile ilgilenen şirketler arasında Fransız AXA, Japon sigorta şirketi Sompo Japan Insurance ve Hollandalı sigorta şirketi Aegon yer alıyor.

Sompo, Kasım 2010'da Fiba Holding'in iştiraki olan Fiba Sigorta'nın hisselerinin tamamını alarak Türkiye pazarına girmişti. AXA ise AXA Sigorta adı ile Türkiye'de uzun süredir faaliyet gösteriyor. AXA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Henri de Castries, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, Türkiye'de ve diğer gelişmekte olan pazarlarda büyümek istediklerini açıklamıştı.

Türkiye'de Temmuz 2008'den bu yana faaliyet gösteren Aegon, Ankara Emeklilik'in tamamını satın almıştı. Aegon CEO'su Alex Wynaendts, geçen yıl Eylül ayında yaptığı açıklamada, Asya, Orta ve Doğu Avrupa'da faaliyet gösterdikleri pazarlarda büyümek istediklerini ve Türkiye, Polonya ile Macaristan'da satın almalarla büyüyebileceklerini söylemişti.

Yabancı yatırımcılar ekonomik büyüme potansiyelinin yüksek olması, genç nüfus ve tasarruf oranının çok düşük seyrettiği Türkiye'de önümüzdeki döneme ilişkin yüksek potansiyel gördükleri sigorta ve emeklilik şirketlerine yoğun ilgi gösteriyorlar. Türkiye'de faaliyet gösteren 15 özel emeklilik şirketinin 11 tanesinde yabancı şirketlerin ortaklığı bulunuyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, 2 Mart itibariyle sektörün toplam fon büyüklüğü 15.6 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Son olarak, 27 Haziran 2011'de Denizbank , Deniz Emeklilik'te sahip olduğu yüzde 99.86 oranındaki hisselerin, American Life Hayat Sigorta'ya (MetLife) 161.93 milyon Euro'ya satmıştı.