Ancak Adana'da her köşe başında, her kaldırımda çocukların kendilerinden büyük el arabalarıyla kağıt topladığı görülüyor.

OKUL EKMEK PARASI VERMİYOR

Yaklaşık 300'den fazla çocuğun kağıt toplayarak aile ekonomisine katkı sağladığı Adana'da, 40 dereceyi zaman zaman geçen sıcaklığa rağmen çocuklar 30 kilometre yürüyerek çöpten atık kağıt toplayıp ekmeğini kazanıyor. 14 yaşındaki 10 çocuklu bir ailenin oğlu olan Deniz Aslan, "Ekmek parası için çöpten kağıt topluyoruz. Ben bu yıl okulu bırakmak zorunda kaldım. Çünkü, okul ekmek parası vermiyor. Benim babam belinden fıtık ameliyatı oldu. Bu yüzden çalışamıyor. Biz 10 kardeşiz 3 kardeş kağıt toplayarak ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz. Çünkü başka çaremiz yok" dedi.


Günde 30 kilometre yürüyüp 20 TL kazandığına dikkat çeken Aslan, şunları söyledi: "Aslında ben okuyup doktor olup insanları iyileştirmek istiyorum ama hayat şartları buna el vermiyor. Ben boyumdan büyük el arabasını saatlerce taşımak zorunda kalıyorum. Bu nedenle belim ve bacaklarım ağrıyor. Ama başka çarem yok. Benim yaşıtlarım şimdi tatilde ama ben çalışıyorum. Onları gördüğüm zaman çok üzülüyorum. Bende başka illere gidip gezmek istiyorum. Biz geçim derdindeyiz."

Babasının hamallık yaptığını ancak kazandığı paranın kendilerine yetmediğini, bu nedenle 4. sınıftan okulu bırakarak atık kağıt toplamaya başladığını anlatan 16 yaşındaki Mahmut Turgay da, şöyle konuştu: "Ben de okuyup bir yerlere gelmek isterim ama 8 kardeşim var. Babamın yaptığı işten kazandığı para yetmiyor bu nedenle okulu bırakıp çalışmaya başladım. Günde 30 kilometre yürüyüp 20 TL kazanıp onu da eve götürüp veriyorum. Benim yaşıtlarımı tatilde görünce üzülüyorum ama bizim hayatımız böyle."