Bugün Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile bir araya gelen Davutoğlu, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Türk-Fransız ilişkilerindeki yeni dönemi değerlendirdi.
Davutoğlu konuşmasına, "Bugün bir araya gelerek, bütün dosyaları gözden geçirip Türk-Fransız ilişkilerinde yepyeni bir dönem başlatma iradesini sergilemek üzere burada bulunuyorum" sözleriyle başladı.
Türkiye-Fransa ilişkilerinin, sadece Avrupa'nın değil, diplomasi tarihinin en köklü ilişkileri arasında yer aldığını kaydeden Davutloğu, "Çok büyük ortak çıkarlarımız var. Ortak bir gelecek perspektifini de birlikte çizebiliriz" ifadelerini kullandı.

"ARTIK YENİ BİR TÜRK-FRANSIZ İLİŞKİLERİ KURMA İRADESİNE SAHİBİZ"

Fabius ile görüşmesinin 'son derece dostane' geçtiğini dile getiren Davutoğlu, "Ben bu görüşmelerin temel felsefesini yansıtmak açısından şu hususu vurgulamak istiyorum: Son yıllarda Türkiye-Fransa ilişkileri, görüş ayrılıklarını ve bazı iç kamuoyu kaygılarını idare etmek üzerine maalesef kurgulanmıştı ve hep reaktif bir tutum sergiliyordu. Şimdi biz, yeni ve ortak bir vizyonla uluslararası barışa katkı yapacak yeni bir Türk-Fransız ilişkileri kurma iradesine sahibiz" dedi.

Davutoğlu, "Bu ilişkiler ağının da üç önemli ayağı var: Türkiye-Fransa ikili ilişkileri, Türkiye ile Fransa'nın Avrupa'nın geleceği ile ilgili yapacağı ortak çalışmalar ve Türkiye-AB entegrasyonu ve tabi başta Ortadoğu, Suriye'deki son gelişmeler de dahil olmak üzere bütün bölgesel, uluslar arası alanda sergileyeceğimiz işbirliği... Bu üç ayak üzerinde yeni bir vizyon geliştirebileceğimize inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"İKİLİ İLİŞKİLERDE ÇOK BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ"

Türkiye'nin Fransa ile ikili ilişkilerinde çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Dış ticaret hacmimiz 11.6 milyar euro'ya ulaştı. Bunu en kısa zamanda 15 milyar euro'ya çıkarmaya kararlıyız. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren bine yakın Fransız firması 6 milyarlık yatırıma sahip. Benzer şekilde Fransa'da da faaliyet gösteren yüzlerce Türk firması var. Bunların 500 milyon euro'luk yatırımı bulunuyor. Ve tabi 576 bin Türk, Fransa'da yaşıyoruz. Bunlar, ikili ilişkilerimizin pozitif ayakları, pozitif zemini" dedi.

Davutoğlu ayrıca, "Enerjiden ulaştırmaya, kültürden turizme, çok geniş bir alanda ortak projeler geliştirmeye kararlıyız. Ve bu çerçevede de dışişleri bakanları olarak gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra, cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılacak bir ziyaretle bütün bunlarla yeni bir dönemi başlatmaya da kararlıyız" diye konuştu.

DAVUTOĞLU, SARKOZY'NİN TÜRKİYE ZİYARETİNİ YOK SAYDI

Bakan Davutoğlu, konuşmasının satır arasında, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz yıl Ankara'ya yaptığı 5 saatlik jet ziyaretle ilgili tepkisini de dile getirdi.
Sarkozy'nin Türkiye'yi ziyaretini yok sayan Davutoğlu, "1992 yılından bu yana hiçbir Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret etmediği düşünülürse, -geçen sene Sayın Sarkozy'nin saatlerle ayarlı ziyareti dışında-, Sayın Hollande'ı Türkiye'de ağırlamaktan da büyük bir mutluluk duyacağımızı da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanın daveti olarak ilettim" dedi.

"BORDEAUX VE NANTES'TA BAŞKONSOLOSLUKLARIMIZ AÇILIYOR"

Davutoğlu, "Biz daha çok Fransız firmasını Türkiye'de görmek istiyoruz, daha çok ticaret ediyoruz, daha çok kültürel ilişki istiyoruz ve tabi daha az problem istiyoruz. Bu çerçevede iki güzel haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçmişte yaşadığımız bazı sıkıntılar dolayısıyla Fransa ile ilgili uygulamaya koyduğumuz tedbirlerin tümü kaldırılmıştır. Bu konuda bunu da resmen burada açıklamak istiyorum. Zaten Sayın Başbakanımızın, Sayın Hollande ile Brezilya'da yaptığı görüşmeden sonra fiilen de kalkmıştı. İkincisi de değerli dostum Laurent'a teşekkür ediyorum. Bordeaux ve Nantes'ta açmaya karar verdiğimiz iki başkonsolosluk için bütün formaliteler kendisinin imzası ile tamamlandı, en kısa sürede başkonsoloslarımızın orada göreve başlayacaktır. Bunlar ikili ilişkilerimizde çok parlak bir dönemin başladığının işaretleridir. Biz Türkiye ile Fransa'nın ikili ilişkileri konusunda, geçmişten gelen güçlü birikimle, hiçbir sınır tanımadan her alanda işbirliğine hazırız, bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

"AB İLE MÜZAKERELERDE FRANSA'NIN DESTEĞİNE İNANCIMIZ TAM"

Davutoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Avrupa Birliği konusunda da çok dostane istifade ettiğimiz bir görüşme oldu. Tabi biz Türkiye'nin Fransa gibi çok köklü, stratejik vizyona, Avrupa'da temel aktörlerden biri olarak Fransa'nın, Türkiye'nin AB'ye yapacağı büyük stratejik katkıyı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz. Bu konuda daha önce üzerinde mutabık kalındığı şekilde, 2004'den itibaren Türkiye-AB müzakerelerinin ilerlemesi yönünde Fransa'nın destek vereceğine inancımız da tamdır.

Ve nihayet bölgesel konularda da Afganistan'dan Kuzey Afrika'ya, Mali'ye Mısır'a, Suriye'den Somali'ye kadar çok geniş bir coğrafyada bölgesel ve küresel barış için birlikte katkı yapabileceğimiz konusunda da mutabık kaldık. Bu konuda da ekiplerimize çalışma talimatı verdik. Türkiye ile Fransa arasında dış politika senkrenizasyonu ve ortak çalışması yönünde de ortak adımlar atılacağına inanıyoruz. Ve Suriye konusunda da perspektiflerimiz tamamen örtüşüyor. Ümit ederiz ki yarın ki Suriye'nin Dostları toplantısında çok daha güçlü kararları hep birlikte alırız."