YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, başvuru merkkezlerinde bu akşam saat 17.00'de, intennet üzerinden başvurularda saat 23.59'da sona erecek Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercih başvuruları için adaylara önemli uyarılarda bulundu. Adaylara, "Hayallerinizi ve isteklerinizi ön planda tutun" tavsiyesinde bulunan Çetinsaya, velilere de, "Çocuğunuzun okuyacağı üniversiteyi mutlaka gezin" tavsiyesinde bulundu. Çetinsaya, şunları söyledi:
KALBİNİZDEN GEÇENİ TERCİH EDİN
"Öğrenci arkadaşlarım öncelikle kalplerinden geçeni tercih etsinler. Çünkü şöyle bir eğilim var; genellikle insanlar puanlarına bakiyorlar 'ben neredeyim, hangi bölümlere, üniversitelere girebilirim, hangi mesleklere girebilirim' diye sonra bir takım kararlar alıyorlar. Ama öncelikle; birincisi "ben ne olmak istiyorum?" diye kendilerine sormaları herhalde daha güzel olur. İkincisi mutlaka tercih edecekleri üniversiteleri gezmelerini, eğitim ve sosyal imkanlarını yerinde görmelerini tavsiye ederim.
EK YERLEŞTİRMEYİ AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN
Son olarak da hiç ikinci düşüncelere kapılmayarak, 'baraj düşecek mi? ek yerleştirmede mi olur?' gibi düşüncelere kapılmayarak akıllarının ve kalplerinin istediği yerleri tercih etmeleri. Çünkü yükseköğretim alanımız hem nitelik olarak hem de nicelik olarak gelişiyor. Tüm öğrencilerimizin tercih edebilecekleri alanlar mevcut.
VELİLER DE OKULLARI GEZSİN
Öğrencilere ettiğim tavsiyeleri aslında veliler için de söyleyebilirim. Özellikle tercih edilecek üniversiteleri yerlerinde görmelerini, çocuklarının okuyacakları eğitim ve sosyal alanları, bilhassa yurtları, kütüphaneleri, spor alanlarını görmelerini her zaman faydalı görüyorum."