Uşak Kent Konseyi Başkanı ve Devlet Hastanesi’nde görevli Doktor Zafer Aydın, 15 Ocak 2012 tarihinde İl Organ Nakli Koordinatörü olarak atandı. Aydın, 4 ay gibi bir sürede iki büyük naklin gerçekleşmesinde büyük katkı sağlayarak adeta yüz nakillerinin gizli kahramanı oldu. Aydın, göreve atandıktan yaklaşık 15 gün sonra tüm dünyada ses getiren Türkiye’nin ilk yüz naklinde kilit rol üstlendi. Dr. Aydın, beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın ailesini ikna etmek için iki gün uğraş verdi. Ailenin iki gün sonra ikna olması ile nakil için düğmeye basıldı. Donör Ahmet Kaya’nın yüzü Uğur Acar’a, kolları ve bacağı Atilla Kavdır’a nakledildi. Uşak Devlet Hastanesi’nde operasyon devam ederken, Ahmet Kaya’nın ailesi alınan yüzün yerine maske, kollar ve bacağın yerine de protez talep etti. Dr. Zafer Aydın gecenin ilerleyen saatlerinde ailenin talebini yerine getirmek için yoğun bir çaba harcadı ve ameliyathaneye cansız manken getirildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi cansız mankenin kollarını, bir bacağını Ahmet Kaya’ya taktı, yüzünü de silikon maske yaptı.

KANATLAR DONDU

Yaklaşık 5 saat süren operasyonun ardından Prof. Ömer Özkan ve ekibi organlarla Antalya’ya gitmek üzere Uşak Havaalanı’na geçti ancak aşırı soğuk nedeniyle uçağın kanatları dondu. Dr. Zafer Aydın, havaalanı görevlileri ve Antalya ekibi bu sorunu aşmak için adeta zamanla yarıştı. Donan uçağın kanatları için alkol temin edildi ve tüm görevliler yaklaşık 20 dakika süren bir çalışma ile uçağı uçabilecek duruma getirdi. Bu engelin aşılmasından sonra gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonu, tüm dünyada büyük ses getirdi. Operasyonun gerçekleşmesinde büyük emeği geçen ve adeta operasyonun gizli kahramanı olan Dr. Zafer Aydın, yaşananları o günlerde şu cümlelerle dile getirdi:

“Aileyi ikna ettik ve süreç başladı. İç organların alınamaması ve uçağın kanatlarının donması bizi acaba olmayacak mı endişesine düşürdü. Ancak uçak havalanınca kuş gibi hafifledik.”

Türkiye’nin ilk yüz nakli yeni nakilleri de beraberinde getirdi ve üç aylık bir sürede iki ayrı hasta daha yüz nakli oldu. Çift kol çift bacak ve çift kol nakli olan iki hastanın yaşamını yitirmesiyle tartışmalar yaşanırken, Uşak’tan bir sevindirici haber daha geldi. Bu sefer intihar girişiminde bulunan 19 yaşındaki bir gencin tüm organları ailesi tarafından bağışlandı. Bu bağışta da kilit rol oynayan Dr. Zafer Aydın, Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleriyle aileyi 4 gün boyunca ziyaret etti. Tevfik Yılmaz’ın beyin ölümü gerçekleşince son bir ziyaret daha yaptılar. Acılı aileyi ikna için gittikleri ziyaret duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Dr. Zafer Aydın, “Kent Konseyi olarak aileyi 4 gün boyunca yalnız bırakmadık. Ailemizin evladı Tevfik Yılmaz 4 gün hastanede yaşam savaşı verdi, maalesef kaybettik. Anne Emine Yılmaz babaya göre daha aklıselimdi. Biz anneye daha fazla odaklandık. Yürütme Kurulu üyelerimizden olan bir arkadaşımız anneyi daha önceden tanıyordu. Biz bu tanışıklığı fırsata çevirmeyi başardık. Saatler süren ikna çalışmalarımız sonunda aile kabul etti ve büyük bir fedakarlık örneği gösterdi. Bu sefer daha şanslıydık. Çünkü Ahmet Kaya’da olduğu gibi iki gün değil henüz saatler geçmişti beyin ölümünün üzerinden. Hemen harekete geçtik ve organ nakli merkezlerine haber verdik. Ankara, Antalya ve İzmir’den üç ayrı ekip geldi. Sonrasını tüm Türkiye biliyor. Biz Uşak şehri olarak 4 ay içinde tüm dünyanın konuştuğu iki nakilde de üzerimize düşen görevi yaptık. 2012 yılında ilimizde üç beyin ölümü vakası yaşandı. Üç vakanın ikisinde aileleri ikna ettik. İlkler şehri olarak bilinen Uşak 2012’de yine ilklere imza attı. Bu ilklerin başarılmasında emeğimiz olduysa mutluluk duyarız. Bundan sonra da çalışmalarımızı aynı heyecanlı devam ettireceğiz. Son olarak organ bağışının önemine bir kez daha dikkat çekmek isterim. Her şeyden önce ben her iki ailemize gösterdikleri fedakarlık nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.


ÖZKAN AİLESİNİ EVİNDE MİSAFİR ETTİ
Bu arada, Prof. Dr. Ömer Özkan ile eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve küçük kızları Zeynep’in özel otomobilleriyle Tevfik Yılmaz’ın organlarının alınacağı operasyon için Ankara’dan Uşak’a hareket ettiği, aynı anda da Antalya’daki nakil ekibinin de karayolu ile Uşak’a hareket ettiği öğrenildi. Uşak’a ekibinden yaklaşık 3 saat önce gelen Özkan ailesini Dr. Zafer Aydın’ın karşılayarak evinde misafir ettiği öğrenildi. Eşi ve çocuklarını Aydın’ın evinde bırakan Prof. Dr. Ömer Özkan, Uşak Devlet Hastanesi’ne gelerek operasyon için yürütülen hazırlıkları inceledi. Saat 23.00 sıralarında ise nakil için beklenen ekibin gelmesiyle operasyon başladı. Operasyon başladığında Dr. Zafer Aydın’ın evinde misafir olan Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da hastaneye geldi. 6 saat süren operasyon sonunda küçük kızları Zeynep’i Dr. Zafer Aydın’ın evinden alan Özkan çifti, ardından ekibi ve Tevfik Yılmaz’ın yüzü ile Antalya’ya uçtu. İlkinde olduğu gibi Uşak İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, Türkiye’nin 4. yüz naklinde de kilit rol oynayarak adeta nakillerin gizli kahramanı oldu.