Van’da, Özel İstanbul Hastanesi’nde ameliyatsız cerrahi girişimler dönemi başladı.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Özel İstanbul Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Özdemir, ilde artık ameliyatsız cerrahi müdahalelerde bulunulduğunu söyledi. Girişimsel radyoloji adı altında yapılan yöntemin yaygın olmadığının altını çizen Özdemir,”Girişimsel radyoloji Ultrason, tomografi, emar ya da röntgen gibi görüntüleme yöntemleri klavuzluğunda yapılan cerrahi girişimlerdir. Bu girişimler neticesinde, dokuda biopsi yapabiliyor ve görüntü klavuzluğunda karın içindeki kitleden parça alabiliyoruz. Ayrıca vücudun herhangi bir bölgesinde iltihap ve kist gibi hastalıkların olması durumunda bunları kapalı bir yöntemle tedavisini yapabiliyoruz” dedi.

Girişimsel radyolojinin vasküler ve nomvasküler diye iki bölüme ayrıldığını ifade eden Dr. Özdemir, “Vasküler girişimcilik, damarla ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bunlarda genellikle anjio klavuzluğpunda yapılıyor. Normvasküler ise damar dışındaki hastalıklarda yapılan girişimsel işlemlerdir” ifadelerini kullandı.

Girişimsel radyolojinin ciddi bir ekip çalışması gerektirdiğini vurgulayan Özdemir, “Teknisyen ve girişimsel radyoloğun ekip halinde çalışması gerekiyor. Bunun yanında yüksek teknolojik bir donanım gerektiren uygulamada yoğun bakım şartlarının da iyi olması lazım. Ayrıca ilgili klinik ve cerrahi branşların donanımının da yeterli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

İstanbul Hastanesi’nde Girişimsel Radyoloji uygulanmasının rutin bir şekilde yapıldığını dile getiren Özemir, “Uygulama daha önce çok büyük merkezlerde yapılıyordu. Yaygın bir uygulama olmadığı için Doğu Anadolu Bölgesi’nde az sayıda girişimsel radyoloji yapılıyordu. Ancak artık biz bu uygulamayı ilimizde de rutin bir şekilde yapabileceğiz” dedi.