Kenan Biter'in haberi

Kayısı ile dünyaya kendini tanıtmış olan Malatya'da vatandaşlar bugünlerde farklı bir heyecanı daha yaşıyor.  Her fırsatta şehrin simgesi haline dönüşmüş argümanları iyi kullanarak tanıtımını çok doğru bir şekilde yapan Malatyalılar, ticarette gösterdikleri başarıyı kültürel faaliyetlere de taşıyor.

2008 yılında ilk defa fikri ortaya atılan Malatya Film Festivali yani diğer bir adı ile de Altın Portakal'a rakip  'Kristal Kayısı' da bunun en güzel örneğini oluşturuyor. Düzenlenen etkinliğe Türkiye'den ve yurtdışından sinemanın bir çok ünlü isimi katılırken, Malatyalılar da festivale yoğun ilgi göstererek adeta Antalyalılara nispet yaparcasına sinemadan uzak olmadıklarını gösteriyor.

Malatya Valiliği koordinasyonluğunda Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtım Vakfı tarafından bu yıl 'Ortadoğu ve Barış' teması üzerinden 3'üncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali dün akşam düzenlenen görkemli bir açılış töreni ile start aldı.

9-15 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan film festivalinde 140 film 6 ayrı salonda gösterimde olacakken, 3 ayrı kategoride yarışmaya katılan 15 film arasından birinci olan filme ise 30 bin TL'lik ödül verilecek.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen festivale, Kadir İnanır, Türkan Şoray, Halit Akçatepe, Hababam Sınıfı'nın unutulmaz isimleri ile bir çok ünlü sinema emekçisi  kırmızı halı üzerinde alkışlar eşliğinde geldi.

Sunuculuğunu oyuncu Akasya Türkmen ile Serhat Kılıç'ın yaptığı festivalin açılışına, hayatını kaybeden sinema emekçileri anılarak başlandı. Festivalin açılışında konuşan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır Malatya'nın bölgede bir cazibe merkezi haline dönüştüğünü, bunda Malatya Film festivalinin de çok büyük katkısı olduğunu vurgularken, Kadir İnanır,Türkan Şoray, Halit Akçatepe gibi sinemanın duayen isimlerinin festivale katılmasının ve halkın ilgisinin organizasyonun geleceği açısından umutları iyice arttırdığını belirterek, kültürümüzü yaymak ve diğer kültürlerin altında kalmak istemiyorsak sinemaya yeterince önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Törende konuşan Malatya Valisi ve festivalin onursal başkanı Vasip Şahin ise festivalin hak ettiği değeri ve yeri aldığını belirterek,  sinemanın toplumların kültürlerini tanıtabilecekleri bereketli bir mecra olduğunu ifade etti. Şahin; festivalin Ortadoğu ve barış başlıklı temasına da dikkat çekerek,  festivalin yıllarca barışa ve huzura hasret ortadoğunun taleplerini özgürce haykırabileceği bir paltform haline dönüşeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Yeşil Çam'ın unutulmaz isimlerinden Kadir İnanır, Türkan Şoray, Minür Özkul ile Yapımcı Yönetmen Türker İnanoğlu'na 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edildi.

Türker İnanoğlu ödülünü ünlü senarist ve yönetmen Bilkent İlhan'ın elinden alırken, Minur Özkul adına ise ödülünü alması beklenen kızı Güner Özkul, görüntülü bir mesajla yoğun proğramından ötürü Malatya'ya gelemediğini ve babasına layık görülen ödülün kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirerek, Malatya Uluslararası Film Festivali'nin  ülkenin önemli festivalleri arasına girmeyi hak ettiğini söyledi.



HABAMAM SINIFI 38 YIL SONRA BİR ARADA!

Özkul'un  konuşmasının ardından Hababam Sınıfı'nın unutulmaz oyuncuları salona eski  günlerindekiler gibi Adile Naşit'in okul zili ile girerek salondan büyük alkış topladı. Efsane takım adına Dilaver Gür, Münir Özkul'un ödülünü Halit Akçatepe'ye verirken, festival sayesinde Hababam sınıfının İsmail'i'' Ahmet Arıman, ''Ufaklığı'' Tuncay Akca, "Postal Rızası" Ercan Gezmiş ile Dilaver Gür, Teoman Ayık, Ergun Sözen, Cafer Dere, Tayfun Akalın, Dinçay Çetindamar, Mehmet Çatay, Kazanfer Şener, Ümit Doğru ve Faruk Şavlı gibi 14 oyuncusu, 38 yıl aradan sonra ilk kez Malatya'da bir araya gelmiş oldu.

KADİR İNANIR DUYGULANDI

Ödülünü Malatya Valisi Vasip Şahin'nin elinden alan Türkan Şoray,  festivalin Türk sineması adına büyük ve kalıcı bir festival olcağını dile getirirken, ödülünü ünlü yönetmen Ünal Küpeli'nin elinden alan Kadir İnanır ise gözyaşlarını tutamadı. İnanır, yakın zamanda kaybettiği yeğeni Erdoğan Arıca'yı 1976 yılında Malatyaspor'a getirdiğini ve Malatya sevdasının da o zamanlarda başladığını anlatarak, Küpeli'nin elinden bu ödülü aldığı için mutlu olduğunu söyledi

ABD'Lİ YÖNETMENE KASIRGA ENGELİ!

Onur ödülüne layık görülen bir diğer isim olan Amerikalı Ünlü Yönetmen John Sayles Amerika'yı son günlerde etkisi altına alan olumsuz hava şartlarından ötürü festivale katılamadığını ancak en yakın zamanda Malatya'ya gelerek ödülünü alacağını ifade ederken festivale yoğun proğramlarından ötürü katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eski Malatya Valisi Ulvi Saran ise yolladıkları telgraflar ile festival hakkındaki iyi temennilerini dile getirdi.

Ulusal Jüri Başkanlığı'nı Ünlü Yönetmen Bilkent İlhan'ın yaptığı festivalin jürisinde ise Turkuaz Medya Kurumsal İletişim Koordinatörü Fecir Alptekin, Oyuncu Pelin Batu, Yönetmen Mehmet Eryılmaz ile Sinema Yazarı Rasih Yılmaz yer alıyor.

Festivalin Uluslaarası Jüri Üyeliği Başkanlığını İranlı Yönetmen Tahmineh Milani devralırken, jüride Senarist ve Yönetmen Suha Arraf, Sinema Yazarı Esin Küçüktepepınar, Sinema Yazarı Aruna Vasudev, Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel gibi ünlü isimler bulunuyor.

EN İYİ FİLME 30 BİN TL ÖDÜL!

Birbirinden değerli filmlerin yarışacağı festivalde en iyi filme 30 bin TL para ödülü verilecekken en iyi yönetmene 10 bin TL, en iyi kadın-erkek oyuncu ve senaryo ile özgün müziğe ise 6'şar bin TL para ödülü ile Kristal Kayısı Ödülü takdim edilecek. Kurmaca ve animasyon olmak üzere 15 filmin yarışacağı ulusal kısa metrajlı film yarışmasında ise belirlenen en iyi esere 5 bin TL para ödülü verilecek.

Uzun metrajlı film kategorisinde ABD, İsrail, Bosna Hersek, Kanada ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden 10 film yarışacak.

Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

Şimdiki Zaman - Yön: Belmin Söylemez
Tepenin Ardı - Yön: Emin Alper
Zerre - Yön: Erdem Tepegöz
Lal Gece - Yön: Reis Çelik
Babamın Sesi - Yön: Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan
Ana Dilim Nerede? - Yön: Veli Kahraman
Yük - Yön: Erden Kral
Devir  - Yön: Derviş Zaim
Ferah Feza - Yön: Elif Refiğ
Ateşin Düştüğü Yer - Yön: İsmail Güneş

Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

Infancia Clandestina - Kayıp Çocukluk  - Yön: Benjamin Avilla 2012 (Arjantin/İspanya/Brezilya)
Rebelle - Savaş Cadısı - Yön: Kim Nguyen  (Kanada) 2012
God' Neigbours - Müfettişler - Yön: Meni Yaesh 2012 (İsrail)
Bullhead - Taş Kafa - Yön: Michael R. Roskam 2011 (Hollanda)
Children of Sarajevo - Çocuklar - Yön: Aida Begiç  2012 (Bosna)
No - Hayır - Yön: Pablo Larrain  2012 (Şili)
Beast Of Southern Wild - Düşler Diyarı - Yön: Benh Zeitlin  2012 (ABD)
Behold the Lamb - Tanrı'nın Kuzusu- Yön: John Mcllduff 2011 (İngiltere)
Monsieur Lazhar - Lazhar Bey - Yön: Philippe Falardeau 2011 (Kanada)
Mustafa's Sweet Dreams - Mustafa'nın Tatlı Rüyaları - Yön: Angelos Abazoglu 2012 (Yunanistan/Fransa)

Ulusal Kısa Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

Kafes - Yön: Oğuzhan Akalın - 2012
Kız Çocuğu - Yön: Hakan Berber - 2012
Bir Dilim Hayat - Yön: Aysel Pınar Necef - 2012
Ekmek - Yön: Koray Sevindi - 2012
1982 - Yön: Yıldıray Yıldırım - 2012
FGR - Yön: Doğacan Aktaş - 2012
Dom - Yön: Halil Aygün - 2012
Boşluk - Yön: Onur Güler - 2012
Birlikte - Yön: Barış Çorak - 2012
Perde - Yön: Murat Soydan - 2012
Bir İtirafın Provası - Yön: Tolgay Hiçyılmaz - 2012
Duvar - Yön: Burak Aktürk - 2012
Mavi Ceket - Yön: Alper Akdeniz - 2012
Aralık - Yön: Hüseyin Mert Enverdi - 2012
Zaman Yok - Yön: Onur Gül - 2012

BİLETLER 2-4 TL

9-15 Kasım tarihleri arasında sürecek olan festival kapsamında Avşar sinemaları, Yeşil Sinema, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi olmak üzere 6 salonda 140 filmin gösterime alınması planlanırken, festival süresi içerisinde 20 bin öğrencinin katılımı bekleniyor.  Film bilet ücretleri 2 ile 4 TL arasında değişen sembolik bir ücret ile satışa çıkartılacak.

ENGELSİZ FESTİVAL VE BİR İLK!

Festivalde görme ve işitme engelliler içinde büyük kolaylık sağlanıyor. Gösterimlerde görme engelliler için diyaloğun olmadığı sahnelerde bir anlatıcı tarafından olaylarlar tavsir edilirken işitme engelliler içinde filmlerde tüm sesler  özel alt yazı ile perdeye aktarılıyor. Engelliler için, "Aşk Tesadüfleri Sever", "Bizim Büyük Çaresizliğimiz", "Güneşin Oğlu" ve "Sevmek Zamanı" filmlerinin gösterileceği festival, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek sinema ve karikatür buluşmasıyla Uluslararası Karikatür Sergisi'ne de ev sahipliği yapacak.

Sanat yaşamları boyunca ulusal ve uluslararası organizasyonlarda birçok kez ödül almış usta karikatür sanatçısı Tan Oral ve Rus karikatürist Sergei Tunin'in çizimlerinin yer alacağı "Sinema" temalı sergi, festival süresince Malatya Park Alışveriş Merkezi'nde gezilebilecek.