Türkiye genelinde yaklaşık 1.5 milyonu, Avrupa’da ise binlerce gurbetçiyi beyaz perdeye kilitleyip kahkahaya boğan Sümela’nın Şifresi Temel filmi, rekor üstüne rekor kırdı. Böyle bir filmin yapılmamış olması Karadenizlilerin bugüne kadar sinema alanında üvey evlat muamelesi gördüğünün bir göstergesidir. Buna rağmen ‘basit yapılmış’ ya da ‘küfür çok’ diyerek eleştirenleri anlayamıyorum.
Trabzon’un tanıtımına büyük katkısı da olan yapılmış en büyük film iken, bu kadar insafsızca eleştirmek ‘Bize has’ bir tarz olsa gerek!
Karadenizlilerin her anında kendini bulduğu bu film aslında;
Trabzon’dan doğarak Anadolu ihtilalını gerçekleştirip İstanbul’un elinden şampiyonluğu almayı başaran Trabzonspor gibidir.
Bu film diğer kupaların da habercisidir!
Türkiye’de sadece İstanbul’un olmadığının göstergesidir.
Türkiye muhteşem mekânlarıyla, tarihiyle, kültürüyle, hikâyeleriyle, müziğiyle, yemekleriyle sadece İstanbul’dan ibaret değildir.
İşte kanıtları;
Sümela’nın Şifresi Temel ve Trabzonspor!
Filmin yönetmeni Adem Kılıç ile film vizyona girmeden günler öncesinden buluştuğumuzda, yerel bir hikayenin bu kadar büyük bir ilgi ile karşılanacağını kestirememiştim doğrusu.
Adem Kılıç’ın gözlerindeki güven ve ışıltıyla, “Ben Trabzonluyum, doğduğum bu topraklara bu mübarek şehre öldükten sonra hatırlanacak eserler bırakacağım. Bu eserlerle Trabzon dünyaya tanıtılacak” demişti. Tabi o zamanlar bu sözlerin ağırlığını tam anlayamamıştım. Ama şimdi görüyorum ki; Adem Kılıç İstanbul hakimiyetindeki beyaz perdeyi  kılıç gibi keserek bir başka Anadolu ihtilaline imza attı ve  ‘Artık bu arenada Trabzon da var’ diyerek bayrak açmayı başardı. Bir Trabzonlu hemşerisi olarak kendisine teşekkür ediyorum.
Trabzon’a katkıları için minnettarım!
Avrupa’da ilk haftada 100 binin üzerinde gurbetçiyi sinema salonlarına çekerek kahkahaya boğan Sümela’nın Şifresi Temel filmi, rekorlara koşmaya devam ediyor. Almanya’da Buggy (kopya başına en çok seyirci alan film) ödülünü alarak tüm Avrupa’nın gündemine oturan bu film turizm bakımından Trabzon’a ve tüm Karadeniz Bölgesi’ne büyük bir katkı sağlayacaktır.