iPhone, iPad, iPod ve Mac ürünleriyle tüketici eğilimlerine yön veren teknooji devi Apple, gelecek yıldan itibaren ABD'de üretime başlayacak. Apple'ın CEO'su Tim Cook'un Bloomberg BusinessWeek'e resmen açıkladığı gelişmeye göre 2013'ten itibaren başlanacak olan "yerli üretim"in ilk ayağını Mac bilgisayarlar oluşturacak.

Cook'un "Bundan gerçekten gurur duyuyoruz" diyerek açıkladığı yerli üretim planı çerçevesinde, Çin'de Apple başta olmak üzere teknoloji devlerine üretim yapan Foxconn ABD'de fabrika açacak. Bunun için Detroit ve Los Angeles'te bir süredir uygun yer arauşı sürerken, Cook, iPhone ve iPad'in işlemcilerinin zaten ABD'de üretildiğini söyledi. Cook, yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: "Her iki ürünün (iPhone ve iPad) de ekran camları da Kentucky'de üretiliyor. gelecek yıldan itibaren Mac'leri de ABD'de üretmeye başlayacağız. uzun süredir bunun  için çalışıyorduk ve bu 2013'te hayata geçecek. Bundan gerçekten gurur duyuyoruz. Bu işe 100 milyon dolardan fazla bir tutar yatıracağız."

OBAMA'NIN ÇAĞRISINA KULAK VERDİLER
1992 yılına kadar Mac bilgisayarları California'da üreten Apple, o tarihten ucuz işgücü sebebiyle üretimini Asya'ya kaydırmıştı. Bir diğer ABD'li teknoloji devi Google da geçtiğimiz haziran ayında kendi markasını taşıyan ilk ürünü olan medya eğlence topu Nexus Q'yu, "Made in USA" etiketiyle ABD'de üretmişti. Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Barack Obama, üretimini Asya'ya kaydırıp, kendilerinden vergi indirimi isteyen ABD'li büyük şirketlerin patronlarıne yerli üretim çağrısı yapmıştı.