Aydın'da kahvehanelerde, belli bir yaşın üzerinde, kemik erimesi riski taşıyan müdavimler dikkate alınarak, içecek listesine süt de eklendi.

Aydın Kahveciler Odası'nın, ''okul sütü'' projesinden etkilenerek uygulamaya koyduğu çalışmayla, artık kent genelindeki kahvehanelerde süt satışı da yapılacak.

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Aydın Kahveciler Odası Başkanı Hulisi Akşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerine yaptıkları çağrıyla ilk aşamada kent merkezindeki 543 kahvehanenin 200'e yakınında süt satışına başlandığını, hedeflerinin uygulamayı kısa süre içerisinde tüm kahvehanelere yaymak olduğunu söyledi.

Kahvehanelere genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerin geldiğini ve uygulamayı da sütün her yaş için bir sağlıklı yaşam kaynağı olmasından yola çıkarak başlattıklarını ifade eden Akşit, ''Sütün genci, yaşlısı yok. Süt tüketimi çocuklar için olduğu kadar yaşlılar için de çok önemli. Tıp dünyası da bunu tavsiye ediyor. İnsan sağlığına katkı sağlamak ve süt üreticisine katkıda bulunmak amacıyla bu tür bir çalışmaya girdik'' diye konuştu.

Hulisi Akşit, kahvehanelerde süt satışının ilgi gördüğünü ve uygulamanın başarılı olduğunu vurguladı.


ESNAF DA MÜŞTERİLER DE MEMNUN

Yeni uygulamadan, hem müşterilerin hem de esnafın memnun olduğu gözlendi.

Kahvehanesinde süt satışı yapan işletmecilerden Bülent Hekimoğlu, odaları tarafından içecek listelerine sütün de eklenmesi yönünde ilk karar alındığında tereddütleri olduğunu ancak uygulamanın şaşırtıcı sonuç verdiğini ifade etti. Süt satışının müşterilerinden büyük talep gördüğünü dile getiren Hekimoğlu, ''Uygulamayla müşteri potansiyelimizde artış da oldu. Kahveciler olarak uygulamadan çok memnunuz'' dedi.

Ocakçı Ahmet Bayraktar da, özellikle yaşlı vatandaşların süte büyük ilgi gösterdiklerini, bunun sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.

Müşterilerden Enver Unutur, uygulamayı son derece faydalı bulduklarını dile getirerek, ''Çay ve kahve içmektense süt içmek daha faydalı. İnsanlar artık kahvehanede süt de tüketiyor. Sağlık açısından çok iyi oldu'' dedi.

''KAHVEHANELERDE SÜT SATIŞI ÇOK YARARLI''

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, süt tüketiminin sağlık açısından önemi bakımından, kahvehanelerde süt satışı yapılmasının çok yararlı olduğunu söyledi.

Sütün, sadece çocuk yaşlarda gelişim için değil, her yaş için çok değerli bir besin kaynağı olduğuna işaret eden Otur, şunları kaydetti:

''Sütte, kalsiyum, potasyum, fosfor ve protein bulunur. Yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz. Böylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip daha kırılgan hale gelir. Süt, kemik erimesini önlediği için yaşlılar için çok önemli bir besin maddesidir.''