Tüketici Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir GSM operatörünün abonelerine gönderdiği mesajda görüşme ücretlerine yüzde 5,37 oranında zam bildirimi yaptığını açıkladı.

Görüşme dakika ücretinin 43,89 kuruştan 46,25 kuruşa çıktığını belirtirten Ağaoğlu, zamlı tarifeye geçişin bilgilendirilmesi konusunda da eleştirilerde bulundu.

TÜDER Başkanı, "Bugün iki değil, diğer GSM operatörünün de azami fiyatı uygulamaya soktuğu anlaşıldı. Bunlardan ikisi, abonelerine kısa mesaj göndermeden, sadece internet sitesinde duyurmak suretiyle bunu hukuksuz şekilde gerçekleştirdi" dedi.

OPERATÖRLERE YAPTIRIM ÇAĞRISI

AA muhabirine konuşan Ağaoğlu, abonelere bilgi verilmeksizin zamlı tarifeye geçilmesinin hukuksuz olduğunu vurgulayıp, Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK)  operatörlere yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 9. maddesinin bu konuya açıklık getirdiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Madde der ki 'İşletmeciler, tarife değişikliklerini abonelerine değişiklik yürürlüğe girmeden, mâkul süre öncesinde kısa mesaj, arama veya postayla duyurmakla yükümlüdür. Söz konusu süre kurum tarafından belirlenebilir. İşletmeci, tarife değişikliklerini abonelerinin kolayca erişebileceği  şekilde kendi internet sitesi üzerinden de duyurmakla yükümlüdür.' Mesele, gayet açık ve net. Herhangi bir bilgilendirme yapılacağı zaman tüketicilerin cep telefonunu istemedikleri kadar mesajla dolduran GSM şirketleri, böyle bir durumda işine gelmediği için böyle davranabiliyor. Bu 3 operatörden sadece birisi abonelerine mesajla bilgi verdi, diğer ikisi internet sitesinden duyurmakla kaldı. Her 3 operatörün de tavan fiyat uygulamasını yürürlüğe koyduğunun anlaşılmasıyla, 70 milyon GSM hattı zamlanmıştır. '70 milyon GSM hattı' demek, bazı abonelerin birkaç hat kullandığını varsayarsak, 70 milyon abone anlamına gelmiyor. Kullanıcıları mesajla bilgilendirmeyen 2 GSM hattı, toplam 35 milyon abonesine hukuksuz davranışta bulunmuştur."