GAP Toprak Su Araştırma Enstitüsü, sensörler ve kablosuz algılama ağı ile çalışan bir sulama projesi geliştirdi.

50 dekarlık alanda pilot olarak yürütülen çalışma başarılı oldu. Toprağa farklı derinliklerde monte edilen sensörler aracılığıyla nem, sıcaklık ve tuzlulaşma belirleniyor. Bu değerler kablosuz algılama ağı ile anlık olarak bilgisayara akıyor. Vanalar, bilgisayar üzerinden açılarak sulama işlemi gerçekleştiriliyor.

Yüksek ziraat mühendisi Murat Aydoğdu pilot olarak uygulanan projeden beklenen verim elde edildi. Projenin yurt geneline yayılması planlanıyor.

Toprak Bilgisayar Üzerinden Sulanacak

GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Bilgi İşlem Bölüm Başkanı Murat Aydoğdu, proje hakkında şunları söyledi:

“İstasyonlarımızı kurduk, belli aralıklarla toprağa direkler monte ettik. Monte edilen bu direklere kablosuz algılama ağını monte ettik. 3 sensörü ise toprağın 15, 45 ve 90 santimetre derinliğine yerleştirdik. Bu sensörler toprağın nem, tuz ve sıcaklık ölçülerini belirleyip direklere monte ettiğimiz beyne gönderiyor. Beyne gelen bu bilgiler kablosuz ağla evdeki bilgisayara anlık gönderiliyor. Bilgisayarda toprağın ne kadar nem ve su ihtiyacını olduğunu belirleyebiliyoruz. Suya ihtiyaç duyulunca motorlara yerleştirdiğimiz vanaları bilgisayar üzerinden açabiliyoruz. Ve toprağın ihtiyaç duyduğu suyu bilgisayar üzerinden verebiliyoruz. ”

Yeni Yazılımla Ürüne Göre Su Miktarı

Yeni yazılım üzerinde çalıştıklarını dile getiren Aydoğdu, yeni yazılım ile dönem başında ekilen ürün komutu girerek o ürünün otomatikman sulanmasını sağlayacaklarını söyledi.

Aydoğdu, “Örneğin pamuk ekeceğiz. Biz pamuğun hangi mevsimde ne kadar su ihtiyacı olduğunu belirleyeceğiz. Ardından ekim yaptığımız zaman pamuk kodunu gireceğiz. Daha sonra sulama mevsimi gelince girdiğimiz bilgiler doğrultusunda biz bilgisayara dokunmadan bilgisayar kuyuyu çalıştırıp vanaları açacak ve toprak sulanacak.” diye konuştu.

Aydoğdu, bu proje ile daha az su, daha az elektrik kullanarak doğru verimi yakalamayı ve tuzlulaşmanın önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.