Bu konuların başında hayvanların ne ilenasıl besleneceği gelmektedir. Farklı firmalarca üretilen çok sayıda evcil hayvan ürünleri yer alsa da, bazıları hayvanlara hazır mama vermek konusunda biraz çekingen davranmaktadır. Bu çekimserliği yaşayanlar, hayvanlara ev yemekleri vermeyi tercih eder. Peki, bu doğru bir yaklaşım mı?
Evcil hayvanları ev yemeği ile beslemek kulağa sağlıklı bir fikir gibi gelse de aslında pek sağlıklı sayılmaz. Kendi damak tadımıza ve beslenme alışkanlıklarımıza uygun olarak hazırladığımız ev yemekleri, evcil hayvanlar için aynı derecede güvenilir yiyecekler değildir. Yemeklerde kullandığımız baharatlar, çeşitli soslar, mayalar, şeker ve tatlandırıcılar bizler için bile zararlıyken, hayvan metabolizmasında da zararlı etkiler gösterebilir. Bizim için tüketilebilir olan birçok gıda maddesi hayvanların sindirim, dolaşım ve hareket sistemlerinin yanı sıra, görme duyularına da ciddi zararlar verebilecek niteliktedir. Zamanla daha da artan bu olumsuz etkiler, kalıcı hasarlara hatta evcil hayvanınızın hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Yoğun bir tempoyla devam eden günlük hayat içerisinde, tüm bu zararlı unsurlara tek tek dikkat edip, her öğün için ayrı mamalar hazırlamaksa neredeyse imkânsızdır. Kendi öğünlerimizi bile çoğunlukla geçiştirirken, böyle bir karar verseniz bile bunun sürekli uygulanması oldukça zor olacaktır.

Bu sorunun çözümü için firmalarca üretilen çok sayıda kedi maması mevcuttur. Tüketime hazır olarak satışa sunulan bu mamalar hayvanların yaşlarına, cinslerine, kısırlaşma ve sağlık durumlarına göre özel ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak üretilmektedir.Köpek mamasında günlük kalori ve besin değeri ihtiyaçları, dengeli şekilde harmanlanmış ve hayvanların sindirim, dolaşım ve hareket sistemlerinin yanında; göz, ağız ve diş sağlığı da dikkate alınarak uzman denetiminde hazırlanmaktadır. Hazır olarak alabileceğiniz mamaların içeriğinde; hayvanların ihtiyacı olan kırmızı ve beyaz et, balık, sebze ve tahıl gibi temel ihtiyaçları sağlıklı oranlarda karşılamak mümkün olmaktadır. Yine onların damak zevkine uygun katkılarla, sevecekleri lezzetler elde edilmektedir. Bu mamaları yaş ve kuru olarak temin edip, farklı sıklıklarda her ikisinin de hayvanlarca tüketilmesi sağlanabilir.
Birçok karmaşık bileşenin, uzmanlar kontrolünde harmanlanmış biçimiyle alabileceğiniz hayvan ürünleri ev yemeklerine kıyasla oldukça önemli bir avantajı da, hayvanların ev tipi beslenmeyle elde edemeyecekleri bir takım bileşenleri mamalar sayesinde kolaylıkla alabilmeleridir. Bu bileşenler, hayvanların sağlığı için oldukça önemli ve ev tipi yemeklerde bulunmayan bileşenlerdir.

Ev yemeğine tercih edilen hazır mama seçiminde de dikkat edilmesi gereken konular vardır. Aldığınız mamanın hangi yaş aralığında ve hangi sağlık durumundaki hayvanlar için hazırlanmış olduğu, besin değerleri, katkı maddeleri ve en önemlisi nasıl bir ortamda ve ne kadar ciddi bir denetim altında üretildiği oldukça önemlidir.