DÜNYA Kitap Dergisi’nin geleneksel ödüllerinde bu sene Faruk Duman’ın “Köpekler İçin Gece Müziği” adlı yapıtını “Yılın Telif Kitabı” seçti. 

Ada Dergisinin Akoluk Kitabevi ile birlikte organize ettiği Serkan Türk'ün moderatörlüğünde gerçekleşecek olan Edebiyat Buluşmalarının 9. konuğu yazar Faruk Duman oluyor. Edebiyatta kendine has diliyle fark yaratmış ve okuyucusunu sağlamlaştırmış bir yazar Faruk Duman Trabzon'da okurlarla ilk defa buluşacak.

27 Aralık Cumartesi gün 14:30'da Akoluk Kitabevinde gerçekleşecek olan söyleşi ve imza günü yazar Faruk Duman'ın son romanı “Köpekler İçin Gece Müziği" odaklı olup yazarın bütün edebiyat serüveni ele alınacaktır. Program sonunda Faruk Duman okurları için kitaplarını imzalayacak.

Faruk Duman (1974) ilk kitabı Seslerde Başka Sesler’de (1997) yumuşak, naif, çekici bir anlatımla, çocukluğunun iz bırakan olaylarına, zamanlarına eğilir. Çocukluğundan geriye hep sesler kalmıştır. Sisler ve karanlıklar arasında bu seslerin öykülerini yazar. Annelerin, babaların sıkıntısı, ağabeyinin aşkları ve hayvanlar ile doğa arasında kendine bir yer arayan çocuk ana temaları olur. Arkada, fonda hep bir baskı ortamı vardır. Sadece büyüklerin değil çocukların da düşlerini böler bu baskı ortamı. Duman, Av Dönüşleri’nde (1999) çocukluk anılarını öyküleştirmeyi sürdürür. Çocuk gözüyle, büyüklerin dünyasındaki anlatılmaz olanı, gizlenmiş olanı açık eder. Artık ilk gençlik çağı da anlatılmaktadır. Kadınlar keşfedilmiştir, aşklar, mutsuzluklar. Nar Kitabı’nda ise (2000) o naif anlatımdan uzaklaşıp daha derin, daha felsefi, daha kapalı, öykülere yönelir. Ölümler, aşklar, tutkular, simgelerle, metaforlarla aktarılırken öykü anlayışı giderek büyülü gerçekçilik diyebileceğimiz bir anlatıma evrilir. Keder Atlası (2004), yitirişler, kaçılrılmış güzellikler, mutsuzluklar, evlilik dışı aşk gibi temalar etrafında bir hicran atmosferiyle oluşturulur. Ağaçlar, insanlar, dereler imgesel bir dille hayata katılır. Doğa, düşlere kapı aralar. Doğa övgüsü bazen destansı bir ağıta dönüşür. Doğadan metaforlar yaratır, toprağın kokusu, ormanın çağrısı, derenin şırıltısı tüm öykülere eşlik eder. Nar Kitabı ve Keder Atlası’nda masalsı bir atmosfer kurulur, masala ait imgeler kullanılır: geyikler, ceylanlar, atlar… Anlatıcı eviçlerine sokulup, kederli hayatlara, küçük ayrıntılara, duvar halılarına, sır sandıklarına bakar.

Faruk Duman 1998'de Orhan Kemal ödülleri öykü dalında ikincilik ödülü kazandı. 2000'de Sait Faik Hikâye Armağanı, 2004'de Haldun Taner Öykü Ödülü, 2010'da Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı.