İZMİR'de, çıkar amaçlı suç örgütü kurma iddiasıyla gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan, aralarında çete lideri olduğu iddia edilen Muzaffer Köse ile sanatçı Haluk Levent ve organizatör Ahmet San'ın da bulunduğu 51 sanık hakkında açılan davanın görülmesine, 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Sanıklar 'çıkar amaçlı silahlı suç örgütünü kurmak ve yönetmek, yağma, tehdit, kasten yaralama, hürriyetinden yoksun kılma, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, tefecilik ve örgüte bilerek yardım etmek' suçlarından yargılanacak. İlk duruşmaya tutuklu çete lideri Köse'nin de aralarında bulunduğu 15 sanık ile Ahmet San'ın ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Tutuksuz sanıklardan Haluk Levnt ise duruşmaya katılmadı.

Piyasada çeşitli kişilere borçları bulunan işadamlarının kendilerini tehdit eden bir grubun zorla tahsilat yaptığına yönelik şikayetleri üzerine, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 2008 yılında çalışma başlattı. Ekiplerin, yaklaşık bir yıllık istihbarat ve teknik takip çalışmasının ardından, elebaşılığını Muzaffer Köse'nin yaptığı iddia edilen çeteye, 29 Kasım 2011'de eş zamanlı operasyon düzenlendi. İzmir, İstanbul ve Bursa'da aralarında dizi oyuncusu Erkan Petekkaya, organizatör Ahmet San ve lider konumundaki Muzaffer Köse'nin de bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden, uygunsuz görüntülerinin bulunduğu CD ile tehdit edildiği iddia edilen Erkan Petekkaya ile Çeşme'de sahibi olduğu eğlence mekanında kiracı olan kişilerden para tahsilatı için yardım istediği ileri sürülen organizatör Ahmet San'ın da aralarında bulunduğu 12 kişi, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kıbrıs'ta gözaltına alınan Haluk Levent ise Kıbrısta tutuklandı, daha sonra soruşturmanın yapıldığı İzmir'de çıktığı hakim karşısında ifade verip serbest kaldı. Aralarında çete lideri olduğu ileri sürülen Muzaffer Köse'nin de bulunduğu 15 kişi tutuklanırken, diğerleri serbest bırakıldı.

Soruşturmayı tamamlayan TMK. 10. (Terörle Mücadele Kapsamı) Maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Alaybay, 15'i tutuklu 51 sanık ile 48 mağdur ve 9 müştekisi bulunan 283 sayfadan oluşan İddianameyi TMK. 10. Maddesi ile görevli mahkemeye gönderdi. İddianamede çete lideri konumundaki Muzaffer Köse'nin ve adamlarının 39 eylem gerçekleştirdiği, sanıkların polis tarafından, teknik ve fiziki takip ile gizli izlenme ve banka hareketlerinin de takibe alındığını, çete lideri konumundaki Muzaffer Köse'nin ve adamlarının, müşteki ve mağdurları, sindirmek için baskı uyguladıkları belirtildi. Çetenin Muzaffer Köse ve Z.A., önderliğinde, İzmir başta olmak üzere İstanbul, Aydın ve Muğla'da çek senet tahsilatı, para aklama, tefecilik gibi faaliyetlerde bulunduklarını, mştekilere zorla çek- senet imzalattıkları önesürüldü. Savcı, çete lideri Muzaffer Köse'ye toplam 566.5 yıl hapis cezası istedi. Sanatçı Haluk Levent 21, organizatör Ahmet San ise 20 yıl ile yargılanacak.

Bu dava, yeni kurulan TMK. 10. Maddesine bakmakla görevli 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin ilk davası oldu. Sanatçı Erkan Petekkaya, hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya, tutuklu yargılanan çete lideri Muzaffer Köse ile 15 sanık ve tutuksuz yargılanan organizatör Ahmet San'ın da bulunduğu bası tutuksuz sanıklar katıldı. İlk etapta, kimlik tespitleri yapılan tüm sanıkların ifadelerine daha sonra geçilecek. Duruşma 3 gün sürecek.

Bu davada elebaşı olarak tutuklu yargılanan Muzaffer Köse, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da sanık olarak yargılandığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Büyükşehir davasında da tutuksuz yargılanıyor.