Adeta leblebi gibi tüketilmeye başlayan ilaçların tüketim oranları ürkütücü boyutlara ulaştı. 

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 2014 yılında tüketilen ilaç kutu sayısı 1 milyar 970 milyona ulaştı. Artış 2002’ye göre yüzde 182 olarak belirlendi. Tek sevindirici haber ise kamu ilaç harcaması sadece yüzde 10 arttı. 
Bilinçsiz ilaç tüketiminin neden olduğu zararlara dikkat çeken uzmanlar ise ilaçların birbirleriyle etkileşim yapabildiğini ve ölüme yol açabildiğini ifade ediyor. İlaçların var olan hastalığı da tetikleyebildiğini veya şiddetini artırabildiğini belirten uzmanlar, hastalıkların bilinçsizce kullanılan antibiyotikler yüzünden kronikleştiğini ve antibiyotiklerin bu süreçte etkisiz kaldığını söyledi.

İlaç fiyatlarını düşüren reformla
Diğer taraftan ilaç fiyatlarındaki azalmanın ve kamu ilaç harcamalarında çok büyük bir artış olmadığını kaydeden Bakanlık yetkilileri, ilaç fiyatlarını düşüren reformların hikâyesini şöyle anlattı: 2004 yılında referans fiyat uygulaması ile ilaç fiyatları yüzde 80’e varan oranlarda düşürülürken, Maliye Bakanlığı başkanlığında geri ödeme komisyonu kuruldu ve aynı yıl ilaçta KDV oranı yüzde 8’e çekildi. 2005 yılında SGK ilaç alımları için iskontolar sağlanırken, ilaç ruhsatlandırma süreçleri Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirildi.